« Žene
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako zaposlene žene i majke mogu izbjeći vremenske klopke

Većina zaposlenih žena koje imaju djecu je pod velikim stresom zbog obaveza i nedostatka vremena za sebe - evo kako riješiti taj problem

Zaposlene žene majke imaju jako malo vremena za sebe
Zaposlene žene majke imaju jako malo vremena za sebe (Getty Images)

Žene ste, majke i sretnice koje imaju posao? Onda vam je sasvim jasno što znači ustajati ujutro, popiti šalicu kave na brzinu i započeti svakodnevnu ludnicu. Ručak? Napravite ga za druge članove obitelji, a same ga ne stignete kušati. To obično znači da kupujete nešto usput, u pekari, na automatima sa slatkišima, na štandovima brze hrane. Po povratku kući nakon posla opet žurite stići obaviti što je više moguće kućnih zadataka - počinje vaša druga ili treća smjena - spremate večeru, obavljate kućanske poslove, a ako imate manju djecu tu su zadaće, izvanškolske aktivnosti i tek u smiraj dana padate iscrpljene u krevet. Čast izuzecima koji imaju muževe kojima nije ispod časti obaviti barem mali dio kućanskih poslova i obveza. Međutim, opisani scenarij tužna je stvarnost većine žena i prije svega izvor stresa i depresije. Na sreću, uz malo organizacije, to je izazov kojeg nije teško preskočiti.

Evo što učiniti kako biste izbjegle pet najčešćih vremenskih klopki zbog kojih nemate ni trenutka za sebe.

Isplanirajte mjesečni jelovnik

Istraživanja pokazuju da razina stresa doseže svoj vrhunac kod većine žena oko 16 sati i 30 minuta. Zašto? Ako ne znaju što će praviti taj dan za večeru, to je nešto što moraju riješiti usput i na brzinu pored svih preostalih obveza koje ih čekaju do kraja dana. Kad čovjek nema plan, često se osjeća poprilično izgubljenim i počinje paničariti. Eliminirajte dnevni stres tako što ćete sjesti i isplanirati mjesečni meni barem za večeru. Jednom mjesečno odvojite 40 minuta za taj posao - uzmite bilježnicu, kuharice, poslužite se internetom. Odaberite jedan dan u tjednu za jednu vrstu jela - ponedjeljkom tjestenina, petkom riba, nedjeljom piletina i tako dalje.

Napravite raspored korištenja suvremenom tehnologijom

Odredite posebne vremenske okvire unutar kojih ćete provjeravati e-mailove i društvene mreže. Nemojte prekoračivati te okvire.

Noćni rituali

Pitanje: Odlazite li u krevet dok su komadi posuđa ostali neoprani?  Činjenica je da ostajanje budnima nekoliko dodatnih minuta dok se opere posuđe nikome neće štetiti, a poštedjet će svakoga njegova nagomilavanja i dodatnog posla. Učinite si uslugu i odvojite par minuta za sve sitne stvari i posliće prije spavanja zbog koji će vam sutrašnje jutro biti lakše i ugodnije - operite posuđe, pripremite odjeću, isprintajte dokument koji će vam trebati za rad, pripremite stvari za pravljenje kave ili čaja i tako dalje.

Ne preskačite vježbanje

Kad ste u stisci s vremenom obično je vježbanje prva stavka koja se briše s popisa obveza. Međutim, istraživanja pokazuju da vježbanje tijekom radnih dana poboljšava vaše vještine upravljanja vremenom, sposobnost koncentriranja i opću produktivnost. Ne izvlačite se stalno na manjak vremena. Organizirajte se, vježbajte ili se barem više krećite i bit ćete još uspješnije u svemu što radite. Odaberite trenutak za vježbanje kad vam najbolje odgovara i držite se rasporeda. Neki misle da je najbolje vježbati ujutro.

Nemojte biti kreativne

Svi mi volimo biti kreativni manje-više, ali postoje određene stvari, poput svakodnevnog ručka, koje ne moraju biti specijalne. Nećete dobiti ekstra bodove ako svakog dana pravite drugačiji sendvič ili pripremate neki specijalitet za ručak. Čuvajte svoje vrijeme i pametno ga iskorištavajte - ono je neprocjenjivo. početkom tjedna kupite pet istih stvari - jogurt, peciva, salamu, štogod i zatim samo sve složite na brzinu ujutro i eto vam doručka.

07.04.2011. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh