« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SREĆA U LJUBAVI

Kako zadržati živost u vezi

Par mudrosti koje će pomoći vašoj vezi da buja, raste i razvija se u pravom smjeru

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

ljubav

,

muškarci i žene

,

ljubavna veza

,

sretan brak

,

zadovoljstvo životom

Već godinama psiholozi pokušavaju shvatiti zašto neke veze propadaju, a njihov najbolji odgovor je disfunkcija koja je popraćena negativnim emocijama i manjkom komunikacije. No izgleda da izbjegavanje neuspjeha nije isto kao i postizanje uspjeha u ljubavnoj vezi. Naime, parovi sa čestim negativnim interakcijama imaju veliku šansu da će se razvesti u prvih par godina braka. S druge strane, parovima koji baš i nemaju česta zajednička, pozitivna iskustava također prijeti razvod samo puno godina kasnije.

Što onda trebamo učiniti da naša veza buja, raste i razvija se? Lako, pratite ovih četiri mudrosti koje se baziraju na znanstvenim istraživanjima:

Zajedno se smijte i igrajte - Igranje nije namijenjeno samo za klince. Zaigrano zadirkivanje partnera može produbiti vezu između vas, no imajte na umu da ne pretjerujete sa šalama jer bi mogli izazvati kontra efekt. Parovi koji se češće smiju zajedno zadovoljniji su sa svojom vezom, a humor je odličan za ublažavanje žustrih prepirki.

Zajedno otkrivajte nove stvari - Ključ svega je da pronađete zajedničke aktivnosti koje će unijeti uzbuđenje u vašu vezu, a pošto ćete oboje biti početnici vaš timski rad će vam omogućiti da lakše savladate nove prepreke. Ushit zbog nove aktivnosti vrlo lako se može ocrtati na vašu vezu i time je učiniti uzbudljivijom. Znanstvenici su zaključili da zajedničko otkrivanje novih stvari može spriječiti dosadu u vezi, zbližiti partnere, pridonijeti zadovoljstvu vezom te, općenito, osjećaju sreće sa životom.

Njegujte zahvalnost - Svi ćemo se složiti da je, s vremena na vrijeme, važno učiniti neku lijepu stvar za partnera, isto tako vrlo je bitno da zamijetite i pohvalite partnera kada on uzvrati gestu i učini lijepu stvar za vas. Malo "hvala" čini čuda za međuljudski odnos. Zahvalnost produbljuje osjećaje i jača vezu između partnera, a time su sretniji i zadovoljniji svojom vezom. Ako umjesto sreće osjećate bijes prema partneru, probajte zamisliti kakav bi vam život bio da njega ili nje nema ili kako bi se osjećali da njemu ili njoj nešto dogodi. Zvuči malo morbidno, no apsolutno funkcionira prilikom resetiranja raspoloženja.

Slavite uspjehe - Pružanje podrške partneru dok on/ona prolazi kroz teška vremena je neupitno vitalno za vezu, a isto tako je vrlo važno biti uz njega/nju kada se uspjesi nižu. Parovi koji slave dostignuća i trijumfe zadovoljniji su svojim vezama, manje se svađaju, više se zajedno zabavljaju, te su općenito sretniji životom.            

20.04.2012. 22:05:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh