« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako zadržati mladenački ten?

Nakon 25. godine koža gubi elastičnost odnosno proteine kao što su kolagen, elastin i glikozaminoglikan, pa evo savjeta kako to spriječiti

Vratite godine unatrag
Vratite godine unatrag (Arhiva)
Više o

TEN

,

mladenački izgled

Bolja elastičnost kože cilj je svih krema i različitih tretmana. Nakon 25. godine koža gubi elastičnost odnosno proteine kao što su kolagen, elastin i glikozaminoglikan.

Dodatno se količine ovih proteina smanjuju nakon menopauze. Dobra vijest je da postoji mnogo načina da se prirodno ublaži ovaj proces.

Hidratacija - dermatolog Hadley King objasnio je da su ovo najvažnije stvari uz zaštitu kože od sunca. Kožna barijera smanjuje se s godinama, što rezultira smanjenjem zaobljenosti lica i čvrstinom. Važno pravilo je dovoljan unos tekućine jer se tako obnavljaju minerali i elektroliti koje smo izgubili. 

Izbjegavajte hranu koja stvara upale - istovremeno, važno je izbjegavati hranu koja uzrokuje glikaciju, proces koji pokreću šećeri, ugljikohidrati, pržena hrana, masno meso, prerađena hrana i alkohol (uključujući vino). Nadalje, ako ste osjetljivi na bilo koju hranu i sastojke, posebno ih je važno eliminirati jer stvaraju upale u tijelu.

Spavanje - svi bismo trebali imati za cilj sedam do devet sati sna po noći, a važan je i odlazak na spavanje prije ponoći kako bi se koža obnovila. "Što dulje ostajete budni, riskirate da vam se ugrozi cirkadisjki ritam, a onda se prekida oslobađanje melatonina i proizvodi se hormon stresa kortizol", objašnjava Musavvir. Što je dulje povišena razina kortizola, povećava se upala, a time i razgradnja kolagena i elastina.

Vitamin B3 - dermatolog Gary Goldfaden objasnio je za MGB Lifestyle da je važan vitamin B3, ali i učinkovit. "Lokalno je vitamin B3 jedan od najučinkovitijih sredstava kada se radi o zaustavljanju smanjenja kolagena", kaže Goldfaden.

Vitamin C - također potiče sintezu kolagena, dok sprječava razmnožavanje enzima koji ga razgrađuju (pomaže vam da zadržite ono što ste već stabilizirali). To je zapravo jedan od najučinkovitijih proizvoda i zato ga dermatolozi preporučuju za dnevno korištenje.

19.02.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh