« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI

Kako vam vježbanje može spasiti život

Postoji jasna uzročno-posljedična veza između vježbanja i smanjenja rizika od raka dojke

Vježbanje je izuzetno važno...
Vježbanje je izuzetno važno... (Arhiva)
Više o

rak dojke

,

vježbanje

Redovito vježbanje i manje sjedenja mogu smanjiti šanse za razvoj raka dojke. Istraživanje, objavljeno u British Journal of Sports Medicine, pronašlo je "snažne dokaze da će veće razine tjelesne aktivnosti i manje sjedenja vjerojatno smanjiti rizik od raka dojke".

Stručnjaci koji stoje iza studije sada vjeruju da postoji jasna uzročno-posljedična veza između vježbanja i smanjenja rizika od raka dojke.

Istraživači su pregledali podatke 130.957 žena. Od toga je 69.838 imalo tumore koji su se počeli širiti, njih 6667 imalo je tumore koji se nisu širili, a 54.452 nisu imale rak dojke. Tehnikom genetskog predviđanja otkrili su da je tjelovježba bila povezana s 40 posto nižim rizikom od raka dojke, dok je energična aktivnost (vježbanje tri ili više dana tjedno) bila povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke prije ili poslije menopauze.

Sjedilački način života bio je povezan s većim rizikom od nekih vrsta raka dojke.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Bristolu zaključio je: "Naša studija pruža snažne dokaze da će veća ukupna tjelesna aktivnost, intenzivnija aktivnost i kraće vrijeme sjedenja vjerojatno smanjiti rizik od raka dojke."

Rak dojke najčešći je tumor u žena. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi, čak i mlađih od 30 godina. Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak u Hrvatskoj, u 2019. zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke, a u 2020. umrle su 722 žene. Dob, obiteljska povijest bolesti i čimbenici načina života, uključujući prekomjernu težinu i konzumaciju alkohola, mogu doprinijeti razvoju raka dojke.

10.09.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.09.2022. 16:08
    Super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh