« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
COOL

Kako vam ime utječe na život?

Ime može zakomplicirati život ili ga olakšati, utvrdili su psiholozi, kako pri pronalaženju posla i prilikom školovanja, tako i kod traženja partnera

Drago mi je, moje ime je ...
Drago mi je, moje ime je ... (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

posao

,

numerologija

,

život

,

utjecaj

,

ime

,

Portia hipoteza

Ime koje nosite utječe na vaš život na mnoge načine, od kojih neki mogu biti prilično neočekivani - jer nikad ne znate je li isto ime nosila neka dobra ili loša osoba koja se urezala u pamćenje vašeg sugovornika.

Jedan je od faktora odlučivanja i kada je riječ o izboru prijatelja, grada u kojemu ćemo živjeti, mjesta na koja ćemo izlaziti pa čak i proizvoda koje ćemo koristiti. Još 2004. godine u studiji o diskriminaciji na tržištu rada objavljenoj u američkom je časopisu American Economic Review utvrđeno je da su Emily i Greg daleko zapošljiviji od Jamala i Lakishe. Bijeli par imena ima dvaput veće šanse da ih poslodavac nazove nakon što su mu poslali CV.

Prvo ime implicira koje je osoba dobi, rase, socioekonomskog statusa, ponekad i religije, što ime čini jednim od indikatora na koji se najlakše i najbrže može suditi o čovjekovom porijeklu, karakteru pa čak i inteligenciji, navodi Atlantic. To je, nažalost, važan faktor, jer se većina odluka donosi u prve tri sekunde upoznavanja s čovjekom.

Profesori u Americi još uvijek vrlo često znaju imati smanjena očekivanja prema studentima i učenicima čija imena zvuče tipično "crno", a imaju viša očekivanja za one čija imena zvuče tipično 'bijelo' ili azijski.

Istu težinu ima ime i osam godina radnog iskustva!?

Nadalje, piše Atlantic, ulagači će radije svoj novac uložiti u kompanije čija imena se lakše izgovaraju, baš kao što će se i ljudima suditi po istome ključu

Naši mozgovi su skloni mišljenju da stvari koje se teže shvaćaju donose i visok rizik.

U branšama u kojima dominiraju muškarci, utvrdili su istraživači Bentley Coffey i Patrick McLaughlin, poput prava ili strojarstva, lakše se snaći ženama koje imaju spolno neutralna imena.

Efekt nosi ime "Portia hipoteza", čiji naziv dolazi iz Shakespearovog komada "Mletački trgovac", a izrazito je važan u sudstvu.

Kako su naveli u studiji "Od odvjetnika do suca: Napredovanje, spol i nadimci", žene koje se zovu Barney, Dale, Leslie, Jan i Rudell daleko bolje prolaze u sudstvu od ženskih kolegica ženstvenijih imena. Izmjena imena Sue u Bruce utrostručuje šanse za posao suca, a promjena imena u Bruce umnožava ih - pet puta.

Istraživači su zaključili da u Americi bjelačko ime može važiti koliko i osam godina radnog iskustva!

Nije zanemariva ni ljubav prema alternativnoj znanosti, pa će tako mnogi potražiti što o imenu kaže numerologija, isprobajte i vi!

26.12.2015. 15:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh