Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2015. 15:41:00
COOL

Kako vam ime utječe na život?

Ime može zakomplicirati život ili ga olakšati, utvrdili su psiholozi, kako pri pronalaženju posla i prilikom školovanja, tako i kod traženja partnera

Drago mi je, moje ime je ...
Drago mi je, moje ime je ... (Shutterstock)

Ime koje nosite utječe na vaš život na mnoge načine, od kojih neki mogu biti prilično neočekivani - jer nikad ne znate je li isto ime nosila neka dobra ili loša osoba koja se urezala u pamćenje vašeg sugovornika.

Jedan je od faktora odlučivanja i kada je riječ o izboru prijatelja, grada u kojemu ćemo živjeti, mjesta na koja ćemo izlaziti pa čak i proizvoda koje ćemo koristiti. Još 2004. godine u studiji o diskriminaciji na tržištu rada objavljenoj u američkom je časopisu American Economic Review utvrđeno je da su Emily i Greg daleko zapošljiviji od Jamala i Lakishe. Bijeli par imena ima dvaput veće šanse da ih poslodavac nazove nakon što su mu poslali CV.

Prvo ime implicira koje je osoba dobi, rase, socioekonomskog statusa, ponekad i religije, što ime čini jednim od indikatora na koji se najlakše i najbrže može suditi o čovjekovom porijeklu, karakteru pa čak i inteligenciji, navodi Atlantic. To je, nažalost, važan faktor, jer se većina odluka donosi u prve tri sekunde upoznavanja s čovjekom.

Profesori u Americi još uvijek vrlo često znaju imati smanjena očekivanja prema studentima i učenicima čija imena zvuče tipično "crno", a imaju viša očekivanja za one čija imena zvuče tipično 'bijelo' ili azijski.

Istu težinu ima ime i osam godina radnog iskustva!?

Nadalje, piše Atlantic, ulagači će radije svoj novac uložiti u kompanije čija imena se lakše izgovaraju, baš kao što će se i ljudima suditi po istome ključu

Naši mozgovi su skloni mišljenju da stvari koje se teže shvaćaju donose i visok rizik.

U branšama u kojima dominiraju muškarci, utvrdili su istraživači Bentley Coffey i Patrick McLaughlin, poput prava ili strojarstva, lakše se snaći ženama koje imaju spolno neutralna imena.

Efekt nosi ime "Portia hipoteza", čiji naziv dolazi iz Shakespearovog komada "Mletački trgovac", a izrazito je važan u sudstvu.

Kako su naveli u studiji "Od odvjetnika do suca: Napredovanje, spol i nadimci", žene koje se zovu Barney, Dale, Leslie, Jan i Rudell daleko bolje prolaze u sudstvu od ženskih kolegica ženstvenijih imena. Izmjena imena Sue u Bruce utrostručuje šanse za posao suca, a promjena imena u Bruce umnožava ih - pet puta.

Istraživači su zaključili da u Americi bjelačko ime može važiti koliko i osam godina radnog iskustva!

Nije zanemariva ni ljubav prema alternativnoj znanosti, pa će tako mnogi potražiti što o imenu kaže numerologija, isprobajte i vi!

26.12.2015. 15:41:00
http://metro-portal.hr/kako-vam-ime-utjece-na-zivot/95703/