« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
RODITELJI I DJECA

Kako uvjeriti svog klinca da bez pogovora jede zdravu hranu

Svakodnevno vodite bitku za stolom sa svojim djetetom i isto se toliko često predajete? Ovih nekoliko pametnih trikova pomoći će vam da to promijenite

Fotografija vijesti
Više o

odgoj djece

,

roditelji i djeca

,

zdravlje djece

Ukoliko imate djecu, ne moramo vam pretjerano objašnjavati koliko ponekad može biti teško uvjeriti dijete da jede povrće i ostale namirnice koje su dobre i važne za njegovo zdravlje. Mnogi roditelji svakodnevno vode prave male ratove za stolom sa svojom djecom, pokušavajući ih na sve mile i nemile načine nagovoriti da nešto pojedu.

Ako ste se već pomirili s činjenicom da ćete iz ovih navlačenja uglavnom vi izvlačiti deblji kraj sve dok klinci ne odrastu, donosimo vam nekoliko pametnih trikova za kojima možete posegnuti kad vam ne preostane ništa drugo.

1. Začinite hranu njihovim omiljenim dodacima i začinima

Dodavanje različitih začina koje vaše dijete provjereno voli jedan je od najjednostavnijih načina da ih zainteresirate za neko jelo. Voli li primjerice vaš klinac bosiljak, ne zaboravite ga dodati u svaki umak za tjesteninu ili varivo, unatoč tomu što vama osobno takvo jelo neće biti bogzna kako ukusno. Isto tako, većina djece obožava okus i miris cimeta, stoga ne štedite s njime sljedeći put kad poslužite djetetu banane, jabuke ili kruške.

2. Ne štedite na umacima

Teško je zamisliti klinca koji ne voli umakati jelo u ukusni umak, bez obzira radi li se o krumpirićima, piletini ili povrću sa žara. Senf s medom ili klasični kečap odlični su za bilo kakvo jelo koje se može izrezati na komadiće, a možete se odlučiti i na zdraviju varijantu umaka od vrhnja s bosiljkom, vlascem i koprom. Što god odabrali, neka bude slatkasto, u bojama i zabavno, s tim ne možete pogriješiti.

3. Pustite ih da vam pomognu oko kuhanja

Jednom kad uključite dijete u pripremu hrane i pokažete mu kako od osnovnih i svježih sastojaka nastaje fino i ukusno jelo, puno je veća šansa da će ga i sami htjeti probati. Isto tako, pohvale od strane drugih članova obitelji na račun kuhara svakako će ga dodatno razveseliti.

4. Ograničite grickanje između obroka

Ovo se čini kao izmišljanje tople vode, a zapravo je jedan od najčešćih razloga dječjem odbijanju hrane za vrijeme jela. Ukoliko se dijete natrpalo čipsom ili nekom drugom grickalicom pola sata prije ručka, sasvim je vjerojatno da neće biti zainteresirano za povrće koje ste mu servirali. Ogladni li između dva obroka, ponudite ga bananom, jabukom ili nekim drugim zasitnim voćem. Što god odabrali, nemojte ga pustiti da uživa u industrijskim prezaslađenim slatkišima bez ikakvog nadzora.

5. Objasnite im koja je hrana zdrava, a koja nije

Mnogi će pomisliti kako ovaj razgovor nema previše smisla budući da se radi o djetetu, ali istraživanja su pokazala da već petogodišnjaci mogu shvatiti kako je neka hrana zdrava i dobra za njih, a druga nije. U nekoliko jednostavnih rečenica objasnite im kako njihovo tijelo svakodnevno treba proteine, vitamine i minerale, a onda im objasnite koliko čega ima u svakoj namirnici koju jedu. Iznenadit ćete se kad vas ubrzo sami počnu ispitivati koliko neka hrana ima zdravih sastojaka u sebi.

01.03.2012. 18:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh