« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IDEJE ZA UŠTEDU

Kako uštedjeti na vjenčanju?

Najljepši dan u životu povezan je i s velikim troškom, dobra vijest je da ga se može staviti pod kontrolu

Vjenčanje
Vjenčanje (Shutterstock)
Više o

vjenčanje

,

štednja

,

ušteda novca

,

svadba

Najljepši dan često se pretvara u najskuplji dan u životu. Mladenci uz sebe žele imati cijelu obitelj i prijatelje, dobro proslaviti uz gozbu i glazbu, pritom izgledati odlično u vjenčanici i odijelu, snimiti profesionalne fotografije,... Troškova povezanih s vjenčanjem je zaista mnogo, a novca po običaju nikad dosta. Slijede ideje kako potrošiti manje na vjenčanje, bez velikih kompromisa:

1. Uključiti obitelj i prijatelje
Zajednička organizacija je manje stresna i jeftinija. Zašto kupovati kolače kad su vam tete odlične kuharice? Zašto plaćati skupi bend kad vam prijatelj iz škole ima vlastiti? Pretvorite dnevnu sobu u salon ljepote i prepustite se rukama prijateljica da vas uljepšaju za veliki dan.

2. Paziti na detalje
S dobrom lokacijom može se uštedjeti i po nekoliko tisuća kuna. Obratite pozornost na skrivene troškove navodnih all-inclusive ponuda - postoji li popust na grupe, koliko morate platiti ukoliko se neki gosti ne pojave, jesu li u cijenu uključeni glazbeni uređaji i dekoracija, možete li donijeti neka vlastita pića, postoje li dodatni troškovi za najam sale i trajanje proslave iza ponoći,..

3. Skratite popis gostiju
Jedan od najstresnijih poslova jer vam sugestije oko popisa i imena koja bi se na njemu trebala naći pristižu sa svih strana. Međutim, radi se ujedno o najefikasnijoj metodi uštede. Prvo napravite popis rodbine s kojom ste bliski i u redovitom kontaktu, nakon toga nabrojite najbolje prijatelje, pa najbolje poznanike, kolege, susjede i daleke rođake. Ukoliko nemate budžet za sve, počnite kratiti odozdo prema gore.

>>8 najčudnijih vjenčanja ikad

4. Uradi sam
Metoda uštede posebno pogodna za manje svadbe. Imajte na umu da nitko na svadbu nije došao zbog hrane i da ne morate osigurati veliku količinu namirnica. Ukoliko ste se odlučili za švedski stol, možete tematski ograničiti kuhinju, npr. posluživati isključivo talijanska jela pri čemu svaki gost može prirediti svoj specijalitet. Hladno predjelo unaprijed naručite kod mesara, juhu priredite dan prije, a u prodavaonici nabavite voće i grickalice.

5. Alkohol...
Ograničite izbor alkoholnih pića koje gosti mogu konzumirati. Najčešće su to vino, voda i sokovi. Sami donesite šampanjac kako bi nazdravili, a možete ponuditi i koktel kojeg ste sami kreirali.

6. Cvijeće
Buketi u prvom redu ovise o vrsti cvijeća. Preporučuje se korištenje lokalnih, autentičnih biljaka koje rastu u to doba godine (npr. lavanda umjesto kale). Cvijeće namijenjeno stolovima jeftinije je ako sadrži više zelenila, a dekorativno je i suho cvijeće ili plodovi.

7. Dekoracija i zahvalnica
Dva dodatna troška možete pretvoriti u samo jedan - svakog gosta na stolu može dočekati poklon koji je ujedno dekorativan a na kraju vjenčanja postaje zahvalnica. Fine čokolade uz personalizirane poruke razveselit će svakog gosta, a sliku novopečenog bračnog para možete kasnije poslati poštom.

8. Prilika mladima
Mladi bendovi naplaćuju manje od prekaljenih profesionalaca. Raspitajte se na vrijeme o potencijalnim glazbenim sastavima te iskoristite priliku da ih poslušate prije svadbe. Pretražite internetske forume i zatražite bendove da vam pošalju mp3 datoteke ili CD-e.

10.11.2010. 09:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh