« Život
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Kako uspješno spriječiti dekoncentraciju na poslu

Došli ste na posao, a tamo kolege razgovaraju, svira glazba, mobitel stalno prima poruke, ekipa vas tagira na Facebooku ... kako na kraju ipak napraviti sve što trebate

Kako raditi kraj svih kolega?
Kako raditi kraj svih kolega? (Shutterstock)
Više o

posao

,

koncentracija

,

ometanje

,

dekoncentracija

Koncentracija je jedna od najvažnijih stvari na poslu, no ujedno i najteža ako radite u uredu s više kolega - tu se razgovara, svira, maše, viče ... ukratko, radi se sve što će vam lako odvratiti pažnju od posla kojem ste se posvetili.

Kako onda ostati usredotočen na posao kraj svih mogućih smetnji? Direktor NeuroLeadership Instituta David Rock ima nekoliko vrlo učinkovitih savjeta:

Držite radno mjesto urednim - okolina ima velik utjecaj na vašu volju i na uspješnost. Ukoliko niste netko tko uživa u kaosu, neuredan stol će vas podsvjesno učiniti nelagodnim i krasti vašu pozornost.

Napravite kratak popis stvari koje morate napraviti - ovakvi popisi vam pomažu odrediti prioritete i da budete fokusirani. Ipak, oni mogu biti i dvosjekli mač jer na njih često stavimo previše zadataka.

Stresne poslove sačuvajte za kasnije - započeti radni dan s "vrućim" sastankom ili "vatrenim" telefonskim pozivom otežat će vam da se smjestite u produktivnu radnu proceduru. Da minimizirate utjecaj stresnih situacija na ostatak dana, premjestite ih za poslijepodne, savjetuje Rock.

Započnite s kreativnim poslom - istraživanja su pokazala da su ljudi kreativniji u jutarnjim satima. Ako najprije radite kreativan posao, dok je vaš mozak još "smiren", imat ćete bolje ideje.

Radite u blokovima - ako se posvetite jednom zadatku dok ne bude gotov prije ili poslije naletjet ćete na zid. Podijelite svoj rad na više dijelova. "Kada uzmete odmor od jednog teškog zadatka prebacite se na drugi koji također zahtjeva duboko razmišljanje te se na prvi vratite kasnije, sa svježim umom. Vidjet ćete da imate neke nove poglede na projekt", kaže Rock.

Izbjegavajte velike obroke i preskočite slatko - za svaku odluku mozgu je potrebna glukoza. Ako pojedete veliki doručak, ne jedete pet ili šest sati pa zatim ponovite ciklus s velikim ručkom imat ćete velika osciliranja u razini glukoze. Jedite više manjih obroka i izbjegavajte slatko.

Uzimajte odmore za mozak - ako ste puno radili na važnome projektu i naišli na zid uzmite križaljku, zalijte biljke u uredu... Zaokupite mozak nečime što ne traži toliko napora.

Ugasite zvukove koji dekoncentriraju ili odvlače pažnju - nemoguće je koncentrirati se na posao kada svaki novi e-mail ili poruka proizvodi zvukove. Ako ne čekate važnu poruku ugasite sve zvukove. Radite li u uredu gdje je puno ljudi, nosite slušalice.

Planirajte za sutra - na nekim poslovima nikada ne znate što će vas čekati sutra, no ako prije no što odete na spavanje na brzinu prođete kroz poruke i provjerite planer, manje su šanse da vas drugi dan ulove nezgode

 

23.02.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh