« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI

Kako uspješno smanjiti apetit?

Znate li koje to namirnice smanjuju osjećaj gladi, a samim tim i kilograme? Otkrivamo što biste to trebali jesti kako biste održali svoju liniju

Pripazite...
Pripazite... (Arhiva)
Više o

dijeta

,

apetit

,

kontrola apetita

Ukoliko planirate dijetu ili želite smanjiti unos hrane, evo koje namirinice vam pomažu u reguliranju apetita.

Avokado - ako pojedete pola avokada uz ručak ili poslije ručka, nećete osjećati glad cijelo popodne, tvrde nutricionisti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, žene koje pojedu pola avokada uz ručak pokazuju za 25 posto manju želju za hranom tri sata poslije obroka i u manjem su iskušenju da posegnu za grickalicama.

Bademi - orašasti plodovi, a naročito bademi, vrlo su korisni u suzbijanju osjećaja gladi jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Ove tri hranjiva nutrijenta zajedno reguliraju metabolizam i razinu šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osjećaj gladi.

Jabuka - idealno je pojesti jabuku pola sata prije obroka jer ona stvara osjećaj sitosti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da tijelo potroši mnogo kalorija probavljajući jabuke.

Juha - juha je idealan početak svakog ručka. Osim toga što ćete poslije juhe pojesti 20 posto manje glavnog jela, dobra strana je što tanjur juhe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala. Također, juha fizički zauzima dosta mjesta u trbuhu, pa je jasno da poslije ne možete pojesti veliku količinu hrane.

Krastavci - sadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele smršavjeti. Osim svježih, dobri su kiseli krastavčići, kao i drugo povrće iz zimnice, jer simulira proizvodnju hormona koji iz crijeva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno djeluju i kao probiotici.

Ljute papričice - kapsaicin koji se nalazi u njima ubrzava metabolizam, a nedavna studija Aveučilišta u Maastrichtu otkrila je da pomaže i u kontroli apetita. Ako dodate ¼ žličice čilija jelu, brže ćete se zasititi i manje pojesti, a tijekom dana ćete unijeti i do 25 posto manje kalorija.

Voda - kada smo čak i blago dehidrirani, može nam se činiti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vrlo slični. Zato kada dobijete osjećaj gladi, popijte vodu i pričekajte 10 minuta jer su velike šanse da će vas proći.

07.07.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh