Kako uspješno kontrolirati unos soli
Najveći udio soli, preko 90 posto, unosimo putem hrane koja nije pripremljena kod kuće nego tvornički ili u restoranima, pa treba biti posebno oprezan
Sol je nužno potrebna našem organizmu, no kad se unosi u prevelikim količinama može lako napraviti puno više štete nego koristi, pa je potrebno kontrolirati unos soli i zadržati se unutar dnevne preporučene količine.
Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako ispitanici hrani samostalno tijekom obroka dodaju tek 5% ukupnog dnevnog unosa soli.
Ostatak dnevnog unosa soli se odnosi na konzumaciju prerađene hrane i hrane pripremljene u restoranima, pokazuju nalazi dobiveni jednogodišnjim praćenjem prehrane 450 ispitanika u dobi od 18 do 74 godine.
Sveukupno se oko 90% soli unesene svakog dana konzumira kroz hranu koja nije pripremljena kod kuće, objavio je stručni časopis Circulation.
Prema preporukama koje su na snazi u SAD, dnevni unos soli bi trebao biti ograničen na 2300 miligrama.
Više od 80% Amerikanaca unosi znatno veće količine soli od preporučenih, upozoravaju istraživači s University of Minnesota.
Reduciranje unosa soli je povezano sa smanjenjem rizika za previsoki krvni tlak i prevencijom bolesti srca i krvnih žila.
Novi komentar