« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Kako urediti dom za Uskrs

Ne morate nužno biti praktični vjernik da biste imali razlog za ugodnu blagdansku atmosferu, pa evo najprepoznatljivih simbola Uskrsa

Kakvi ukrasi dolaze uz Uskrs?
Kakvi ukrasi dolaze uz Uskrs? (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

ukrasi

Uskrs je sutra, a kao i sa svakim blagdanom, dolazi i potreba za ukrašavanjem doma uskrsnim simbolima. Ne morate nužno biti praktični vjernik da biste imali razlog za ugodnu blagdansku atmosferu, pa evo najprepoznatljivih simbola Uskrsa:

Bogati stol - na Uskrs stol uvijek izgleda, kao i za vrijeme Božića, najbogatije u godini. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

Janje - simbolizira jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ovaj simbol zapravo je povezan sa židovskom Pashom. Naime, za taj su blagdan Židovi imali običaj žrtvovati janje, a prvi kršćani, koji su većinom bili Židovi, povezivali su tu žrtvu s Kristovom žrtvom.

Pisanice - ukrašavanje jaja za Uskrs tradicija je koja je širom svijeta prisutna još od davnih dana, a ima li što zabavnije od bojanja jaja na različite načine, tuckanje s njima prije obroka i, na kraju, lijepo uređene košarice na stolu...

Svijeća - velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi.

Uskrsni zeko - jedan od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Prvi put se zec spominje kao simbol ovog blagdana prije 1500 godina i to u Njemačkoj. Povezuju ga s plodnošću i blagostanjem.

20.04.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh