« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
SAVJETI

Kako treba pripremati povrće?

Povrće nerijetko samo ubacimo u vodu i kuhamo do neprepoznatljivosti, no istraživanje je pokazalo da je to potpuno pogrešan način

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je tajni sastojak
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je tajni sastojak (Shutterstock)
Više o

povrće

,

mediteranska kuhinja

,

ekstra djevičansko maslinovo ulje

,

priprema povrća

Povrće bi trebalo biti sastavni dio svakodnevne prehrane, to su pokazala mnoga istraživanja, no ovo najnovije provedeno u Španjolskoj odgovara na pitanje - kako ga ispravno pripremiti.

Naime, nije rijetkost da povrće ne shvaćamo dovoljno ozbiljno i samo ga ubacimo u vrelu vodu i kuhamo gotovo do neprepoznatljivosti, a zapravo bismo ga trebali pržiti na ekstra djevičanskom ulju.

Podaci znanstvenika sa sveučilišta u Granadi pokazuju kako je nakon prženja na ekstra djevičanskom maslinovom ulju u povrću zabilježena veća prisutnost antioksidansa nego nakon kuhanja u vodi.

U ranijim studijama je veći unos antioksidansa povezivan s manjim rizikom za bolesti poput dijabetesa ili raka.

Novi nalazi se temelje na analizi prisutnosti antioksidansa u nizu vrsta povrća karakterističnih za mediteransku prehranu.

Znanstvenici vjeruju kako prženjem na ekstra djevičanskom maslinovom ulju dio antioksidansa iz ulja završi u tako pripremljenom povrću.

25.01.2016. 09:04:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh