Kako treba pripremati povrće?
Povrće nerijetko samo ubacimo u vodu i kuhamo do neprepoznatljivosti, no istraživanje je pokazalo da je to potpuno pogrešan način
Povrće bi trebalo biti sastavni dio svakodnevne prehrane, to su pokazala mnoga istraživanja, no ovo najnovije provedeno u Španjolskoj odgovara na pitanje - kako ga ispravno pripremiti.
Naime, nije rijetkost da povrće ne shvaćamo dovoljno ozbiljno i samo ga ubacimo u vrelu vodu i kuhamo gotovo do neprepoznatljivosti, a zapravo bismo ga trebali pržiti na ekstra djevičanskom ulju.
Podaci znanstvenika sa sveučilišta u Granadi pokazuju kako je nakon prženja na ekstra djevičanskom maslinovom ulju u povrću zabilježena veća prisutnost antioksidansa nego nakon kuhanja u vodi.
U ranijim studijama je veći unos antioksidansa povezivan s manjim rizikom za bolesti poput dijabetesa ili raka.
Novi nalazi se temelje na analizi prisutnosti antioksidansa u nizu vrsta povrća karakterističnih za mediteransku prehranu.
Znanstvenici vjeruju kako prženjem na ekstra djevičanskom maslinovom ulju dio antioksidansa iz ulja završi u tako pripremljenom povrću.
Novi komentar