« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Kako tijelo reagira na stres

Tijelo pod stresom radi na granicama svojih mogućnosti, tako da je nužno pronaći neki ispušni ventil koji će taj višak energije izbaciti

Stres ubija, pazite se
Stres ubija, pazite se (Arhiva)
Više o

stres

,

adrenalin

,

noradrenalin

,

organizam

,

reakcija tijela

Stres je možda i najraširenija opasnost za zdravlje u svijetu, a njemu nisu izloženi samo vrhunski menadžeri, nego i obični ljudi koji se svaki dan muče i krpaju kraj s krajem. Stres povećava rizik od visokog tlaka, srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa i cijelog niza drugih ozbiljnih bolesti.

Ukratko, stres ubija, pa da vidiomo zašto. Kad razina stresa pređe kritičnu granicu, organizam počinje otpuštati hormone adrenalin i noradrenalin koji aktiviraju reakciju "bori se ili bježi", što ubrzava rad srca, diže krvni tlak i potiče znojenje. 

U isto rijeme želudac počinje proizvoditi više kiseline jer se hrana počinje ubrzano probavljati kako bi se osigurala dodatna energija. 

Poplava hormona stresa u tijelu potiče srce na brži rad, broj otkucaja raste, a uz sve to se tijekom nekoliko sati oslobađa i hormon kortizol koji diže razinu šećera u krvi.

Sve u svemu, tijelo radi na granicama svojih mogućnosti, tako da je nužno pronaći neki ispušni ventil koji će taj višak energije izbaciti. Preporučuje se vježbanje bilo kojeg tipa, no jednako dobro će nekima poslužiti i meditacija ili joga.

Bilo kako bilo, poduzmite nešto jer ćete inače vrlo brzo osjetiti neugodne posljedice po svoje zdravlje..

12.03.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh