« Život
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
Zanimljivo!

Kako su neki od najpoznajtijih svjetskih brendova dobili imena

Neki od osnivača poznatih svjetskih brandova nisu bili previše maštoviti pa su imena osmislili spajanjem inicijala, dok su drugi do imena došli igrom slučaja

Kako je Rolex dobio ime?
Kako je Rolex dobio ime? (Pexels)
Više o

imena

,

brandovi

,

svjetski brandovi

Kad birate ime za buduću tvrtku koja će se pretvoriti u multinacionalnog diva, pobrinete se da se iza tog imena skriva neko značenje, zar ne? Ne mora biti. Neki od osnivača poznatih svjetskih brandova nisu bili previše maštoviti pa su imena osmislili spajanjem inicijala, dok su drugi do imena došli igrom slučaja. Zanima vas kako je dobio ime vaš poznati brend? Možda se pokoji detalj o tome nađe upravo na našem popisu.

PEPSI je ime dobio po medicinskom terminu za probavu - dyspepsia. Caleb Davis Bradham, osnivač trtke, zapravo je želio postati liječnik, no obitelj mu nije mogla priuštiti studij pa je umjesto toga završio farmaciju. Piće koje je izmislio sastojalo se od vode, šećera, karamele i limunovog ulja i nazvao ga je "Bradov napitak". Preimenovao ga je tek 3 godine kasnije u "Pepsi-Cola", po latinskoj riječi dyspepsia jer je vjerovao da napitak olakšava probavu.

GOOGLE je dobio ime po tipfeleru. Odvijalo se to na Sveučilištu Stanford. Osnivač  Larry Page pokušavao je osmisliti ime za svoju tvrtku uz pomoć kolega studenata. Jedan od prijedloga koji je dobio bio je "googolplex", po nejvećem broju koji postoji, a naziv "Google" koji danas poznajemo tvrtka je dobila nakon što je izvorno ime krivo napisano. Pageu se naziv sviđao i odlučio je da će ga zadržati.

McDONALD'S je nazvan po dvojici braće koji su vodili restoran s burgerima. Raymond Kroc, osnivač prehrambenog lanca prodavao je mljekomate kad je upoznao braću Dicka i Maca McDonalds, vlasnike restorana u San Bernardinu u Kaliforniji. Njih dvojica kupili su nekoliko Krockovih proizvoda, a on je bio toliko impresioniran njihovim restoranom da je postao njihov agent i otvorio franšize diljem SAD-a. Tek su godinama kasnije registrirali ime koje danas poznajemo.

ADIDAS je nije akronim za "All Day I Dream About Soccer." Nekad se, izgleda, vjerovalo u tu teoriju, ali ona nije točna. Brend je nazvan po svom osnivaču Adolfu Dassleru, nakon što se on vratio iz vojne službe u Prvom svjetskom ratu. Ime marke je kombinacija njegovog nadimska Adi i prva tri slova njegovog prezimena.Hans Wilsdorf, the founder of Rolex, wanted a brand name that could be said in any language, Business Insider reported.

Ime ROLEX došapnule su vile. Hans Wilsdorf, osnivač Rolexa tvrdi da je želio ime koje bi se moglo izgovoriti na bilo kojem kraju svijeta. "Na sve sam načine pokušavao kombinirati slova abecede", kaže Wisldorf. "Tako sam dobio nekih stotinjak naziva no ni jednim nisam bio zadovoljan. Jednog jutra u Londonu vila mi je na uho šapnula riječ "Rolex"."

ZARA je nastalo od originalnog imena ZORBA. Ime koje je Amancio Ortega dao svojoj trgovini potječe od filma"Zorba the Greek", nastalog 1964. Međutim, ime se nije dugo zadržalo. Prva trgovina otvorena je u La Coruñi 1975. i to samo par ulica dalje od kafića zvanog Zorba. Ortega je već imao spreman reklamni natpis, no odlučio ga je promijeniti kako bi se razlikovao od susjeda. Tako je nastala Zara.

Piše: Andrea Holi
22.09.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh