« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 16 dana
SAVJETI

Kako spriječiti simptome peludne groznice?

Jeste li znali da nam promjena prehrane i izbjegavanje određene hrane mogu pomoći da ublažimo simptome poput curenja nosa i suznih očiju

Ne trebaju vam dodatni problemi...
Ne trebaju vam dodatni problemi... (Arhiva)
Više o

peludna groznica

,

pelud

,

simptomi

,

histamini

Sezona peludne groznice je počela, a s njom i klasični problemi... no, jeste li znali da nam promjena prehrane i izbjegavanje određene hrane mogu pomoći da ublažimo simptome poput curenja nosa i suznih očiju? Evo koje se hrane trebamo kloniti ako patimo od peludne groznice.

Crno vino - kao i fermentirani sir, vino je također prepuno histamina. Ako popijete čašu crnog vina, a imate peludnu groznicu, mogli biste više kihati. Histamin se proizvodi tijekom procesa fermentacije i starenja vina. Crno vino ima od 20 do 200 posto više histamina nego bijelo vino. Smatra se da je to posljedica fermentacije crvenog vina sa sjemenkama i kožicom, što stvara više razine tanina - još jednog potencijalnog iritanta koji stvara više histamina.

Čokolada - smatra se da je čokolada najveći neprijatelj osoba koje pate od peludne groznice jer izaziva otpuštanje histamina. Drugim riječima, iako ima malo histamina, čokolada može aktivirati otpuštanje postojećeg histamina u tijelu. 

Odležani sir - histamini u odležanim i fermentiranim sirevima mogu biti problem za osobe koje muči peludna groznica. Histamin je kemikalija koja uzrokuje alergijsku reakciju. Obično se oslobađa kada tijelo otkrije nešto štetno, poput infekcije. Uzrokuje širenje krvnih žila i oticanje kože radi zaštite tijela. Kod osoba s alergijama tijelo čak i bezopasne stvari, poput peludi, prašine ili životinjske dlake, smatra prijetnjom i proizvodi histamin. To uzrokuje dobro poznate simptome alergije kao što su svrbež očiju, curenje nosa, kihanje i osip na koži. Reakciju bi mogli izazvati sirevi poput parmezana, camemberta, cheddara i fete.

Suhomesnati proizvodi - slanina može pogoršati simptome peludne groznice. Naime, suhomesnati proizvodi, poput salama, kobasica i prerađene šunke, bogati su histaminom. Reakciju mogu izazvati i jetrica te prerađena piletina. Riba, uključujući tunu, losos, skušu, kavijar, ukiseljenu haringu i kamenice, može povećati razinu histamina, navodi Annals of Dermatology.

Dinja - osvježavajuće ljetno voće možda i nije najbolji međuobrok za one koji pate od peludne groznice. Neovisno o učincima histamina, određeno voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice mogu izazvati simptome peludne groznice, kažu liječnici. Niz voća može izazvati ovu reakciju, ali dinja je glavni krivac kod onih koji su osjetljivi na pelud trave i ambroziju. Ako ste osjetljivi na pelud breze, hrana poput jabuke, mrkve, pastrnjaka, kruške, luka, rajčice, pšenice, celera, komorača, kikirikija, oraha, breskve, krumpira i kivija može izazvati reakciju.

Sve u svemu, slučajte savjete i smanjite simptome peludne groznice, nije tako teško izbjegavati određenu hranu neko vrijeme....

18.04.2023. 08:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.04.2023. 09:27
    uzas apciha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh