« Život
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako šparati u doba krize

Ove godine suočili smo se s brojnim poskupljenjima, a s obzirom na prognoze koje kažu da nas čeka kriza, korisno je znati neke trikove koji vam mogu pomoći da uštedite novac

Kako štedjeti?
Kako štedjeti? (Metro)
Više o

štednja

,

kriza

Štednja postaje ključna riječ ove godine... pa evo pet dobrih savjeta da ne radite kratere u svom kućnom budžetu...

Birajte jeftinije - ako kupujete neki potpuno novi proizvod, koristite alate i internetske stranice za usporedbu cijena (Google Shopping i slično) kako biste vidjeli po kojoj cijeni drugi trgovci prodaju isti takav proizvod. Ako kupujete online, ne zaboravite provjeriti i dodatne troškove za dostavu. Također, prije kupnje provjerite postoje li neke akcije i popusti za određeni proizvod koji vam treba. Treba napomenuti da u nekim slučajevima možete skupljati bodove na osnovu kojih kasnije možete dobiti popust pa obratite pažnju i na to.

Izbjegavajte nove stvari - trgovine koje prodaju rabljenu robu mogu vam uvelike pomoći da uštedite novac. Osim toga, tržište najma također cvjeta pa možete iznajmiti gotovo sve što vam treba - od haljina preko dječjih igračaka i knjiga pa do kućanskih aparata. Možda nećete morati kupiti nešto novo ako ga možete posuditi, obično za malu cijenu.

Postavite proračun - jedan od najstarijih financijskih trikova u knjigama je proračun. Nije u pitanju ništa novo, ali je jedno od najvažnijih pravila ako želite paziti na svoju potrošnju. Ključno je napraviti realan proračun i redovito ga pregledavati. Ako to još niste isprobali, zašto ne biste ove godine isprobali proračun od 50/30/20. Podijelite svoj prihod na tri načina: 50 posto na osnovne troškove kao što su stanovanje, računi i namirnice, 30 posto na stvari koje želite raditi, hobije, pretplate ili novu odjeću, a 20 posto na otplatu dugova ili izgradnju svoje ušteđevine.

Proučite svoju potrošnju na hranu - hrana poprilično "pojede" proračun, no četveročlana obitelj mogla bi uštedjeti oko 730 funti (oko 6 200 kuna) godišnje ako smanji bacanje hrane, piše The Independent. To podrazumijeva strogo planiranje obroka i postavljanje temperature u hladnjaku na ispor 3 stupnja Celzijusa kako bi hrana bila sigurnija i dulje svježa. Stručnjakinja za sigurnost hrane kaže da se gotovo sve može zamrznuti, od mlijeka i kruha do sendviča. Ipak, trebali biste izbjegavati zamrzavanje salata.

Saznajte svoja prava - jedan od najvažnijih trikova jest znati svoja prava kako biste znali kad se možete žaliti i kad možete tražiti odštetu. Kada tvrtka pogriješi, vi biste pomoć trebali pronaći u Zakonu o zaštiti i pravima potrošača. To će vam pomoći u slučajevima kada dobijete pokvarenu, neispravnu ili nezadovoljavajuću robu i uslugu. Uvijek pažljivo provjerite uvjete i odredbe, bit ćete obaviješteni o vremenskom okviru za povrate, popravke i povrat novca kada kupite određeni proizvod. Također, postoje i društva i organizacije koje se bave zaštitom potrošača kojima se možete obratiti za pomoć ako smatrate da ste oštećeni.

03.10.2022. 12:07:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh