« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pali-gasi

Kako smanjiti račun za grijanje?

Prikupili smo savjete kojima možete smanjiti potrošnju energije bez smrzavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

račun za grijanje

,

sezona grijanja

,

troškovi grijanja

,

učinkovito grijanje

Zima polako stiže, hladnoća se uvlači u domove i raste briga o troškovima grijanja. Primijenite nekoliko vrlo učinkovitih i jednostavnih "trikova" pomoću kojih ćete potrošiti manje, uživati na toplome i učiniti dobro djelo za ekologiju:

Optimalne temperature
Ako imate termostat, zasebno namjestite jačinu grijanja u pojedinim prostorijama: kupaonica 22 stupnja, kuhinja 18 stupnjeva, dnevna i dječja soba 20 stupnjeva, spavaća soba i hodnik 16 stupnjeva.

Zatvarajte vrata
Najhladniji dani u mjesecu traže zatvaranje vrata prostorija u kojima provodite najviše vremena. Toplina tada ostaje unutar četiri zida i ne miješa se s hladnijim zrakom ostalih prostorija.

Budite racionalni kod provjetravanja
Kada želite u kuću pustiti val svježeg zraka i riješiti se zastajalog, smanjite grijanje i širom otvorite prozore. Izbjegavajte višesatno držanje prozora na „kip", jer trošite više energije, a rashlađujete zidove oko prozora što može dovesti do izostanka kondenzacije.

Pali-gasi
Ako vam nekoliko sati ili dana nije potrebno grijanje jedne prostorije, smanjite temperaturu, ali ne ugasite grijanje u potpunosti. Više energije troši se ponovnim grijanjem hladne prostorije nego ravnomjernim održavanjem topline.

Ispustite zrak
Jednom ili dva puta tokom sezone grijanja je potrebno ispustiti nakupljeni zrak iz radijatora. Naime, ako je u njemu zarobljeno previše zraka, kućni radijator će se teže zagrijavati.

Navucite zavjese
Spustite rolete, navucite zavjese, popunite rupe i otvore na prozorima i vratima kako bi smanjili prodiranje hladnog zraka u kuću.

Noćno grijanje
Za vrijeme spavanja, smanjite temperaturu u svim prostorijama na 15 stupnjeva. Ovisno o načinu grijanja, moguće su uštede do 1000 kuna godišnje.

16.10.2009. 13:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh