« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Postanite neodoljivi

Izumljen "Marilyn Monroe" gen

Znanstvenici su razvili metodu pretvaranja običnih osoba u neodoljive pojave privlačne suprotnom spolu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Marilyn Monroe

,

eksperiment

,

feromoni

Prosječni muškarci tako bi postali seks mašine, a žene ekvivalent Marilyn Monroe. Efekt je toliko jak da ga se nazvalo ˝seksualnim tsunamijem˝. Muškarci i žene koji bi se podvrgli tom eksperimentu čak bi se uspjeli svidjeti i istom spolu, što vjerojatno većini i nije cilj.

Istraživači su tajnu seksualne privlačnosti povezali s feromonima. No, postoji kvaka, a to je da djeluju samo na muhama.

Profesor Joel Levine, koji je vodio studiju na Sveučilištu u Torontu, genetski je preinačio vinsku mušicu tako da više ne proizvodi određeni feromon ili miris, koji insekti koriste za komunikaciju. Efekt na mužjacima i ženkama, kada se uklonio feromon bio je ˝seksualni tsunami˝, potvrdio je Levine.

Kukci su bili toliko neodoljivi da su se mužjaci vinske mušice pokušali čak pariti sa svojim muškim kolegama koji su bili oslobođeni od feromona. Čak su i muhe drugih vrsta bile zainteresirane.

Ženke vinske mušice koje su bile bez feromona pretvorile su u ekvivalent Marilyn Monroe među kukcima, a također su privlačile oba spola. ˝Nedostatak tih kemijskih signala rušio je sve prepreke prilikom socijalnih kontakata˝ objasnio je profesor Levine.

I dok su feromoni također dio socijalne igre među ljudima, naši kriteriji za privlačnost ipak su malo kompleksniji, dodaje. ˝Ljudi se malo više oslanjaju na vizualno, a također imamo i složenije metode procjenjivanja drugih osoba te određivanja na koji način ćemo im pristupiti za razliku od mušica.˝

16.10.2009. 13:14:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh