« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
FORA

Kako se živjelo u Pompejima

Arheolozi su otkrili četiri nove sobe u kući u Pompejima pune tanjura, amfora i drugih svakodnevnih predmeta, dajući sliku života srednje klase

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Pompeji

,

erupcija vulkana

Ostaci zdjela, na brzinu ispražnjenog kovčega, kreveta i plamenika za parfeme od terakote u obliku kolijevke pronađeni su na dva kata prethodno iskopane zgrade, priopćila je u subotu uprava arheološkog parka Pompeji.

Neke su bile vrjednije od drugih - posude od bronce ili stakla uz svakodnevne alate.

"Veliki dio stanovništva u Rimskom Carstvu bili su ljudi koji su se znojili za svoj kruh svagdašnji, ali su također željeli podići svoj društveni status", rekao je direktor parka, Gabriel Zuchtriegel.

Arheolozi su uzeli gipsane odljeve kako bi reproducirali neke od predmeta s nalazišta u Pompejima, jednoj od glavnih talijanskih turističkih atrakcija u blizini modernog grada Napulja.

Ostatak građevine, iskopane 2018., uključuje dvorište ukrašeno freskama biljaka, ptica i scena lova. Niša u kojoj su se nalazili bogovi zaštitnici kućanstva, ili lari, dala je "kući Larario" njeno popularno ime.

"Vlasnici kuće Larario u Pompejima uspjeli su ukrasiti dvorište u kojem se nalaze lari i bunar s izvanrednim slikama, ali očito nisu imali dovoljno novca za sve sobe", dodao je Zuchtriegel.

"Ne znamo tko je ovdje živio, ali ugodan život prikazan u dvorištu vjerojatno je bio više težnja nego njihova svakodnevna stvarnost."

13.08.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh