« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Kako se zaštititi od hakerskih napada

Čak 86 posto svjetskih računalnih sustava raznih organizacija prošle godine je bilo na udaru neke vrste računalnih prijevara ili hakera

Pazite na svoje računalo
Pazite na svoje računalo (FreeDigitalPhotos)
Više o

hakeri

,

hakerski napadi

,

zaštita od hakera

,

zaštita podataka

Hakerski napadi ostavljaju nas bespomoćnima i, obično, s bitno manje novaca na računu, no dio odgovornosti za to snose i sami korisnici jer postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako bi se računala i mreže zaštitile od napada hakera.

Ovo su tri načina na koja se možete lako i učinkovito zaštititi od napada hakera.

1. Upravljanje rizikom

Prvo treba naglasiti da nema potpuno sigurnog načina na koji se možete 100 posto zaštititi od od napada zlonamjernim softverom.

No posto je razni načini kako smanjiti rizik od napada. Kao i s bilo kojom vrstom rizika i rizik od cybernapada treba uračunati u poslovanje, a činjenica je da čak 61 posto raznih organizacija u svom registru rizika nema predviđen rizik od cybernapada.

Osim toga većina napada nije sofisticirana i može se spriječiti jednostavnim strategijama. Zato cybersigurnost treba gledati kao nešto čime se može upravljati na vrijeme, a ne nešto što treba liječiti kada je već kasno.

2. Zakrpe su važne

Nadogradnja vašeg softvera najvažnija je za sigurnost sustava. Bilo da se radi o vašem smartphoneu ili računalu nikada nemojte preskočiti nadogradnju.

Vrlo je važno da više ne koristite Windowse XP jer Microsoft za njih ne proizvodi zakrpe.

3. Ograničavanje pristupa

Ovo je jednostavno pravilo - nemojte imati jedan ulaz za sve sadržaje. Ako je za pristup vašim podacima potrebna samo jedna lozinka onda je dovoljna i samo jedna greška da netko uđe u vaš sustav.

Zaštitite se slojevito i koristite više lozinki.


19.10.2015. 14:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh