« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
POVRATAK U STVARNOST

Kako se vratiti poslu ili školi nakon dugog odmora

Moramo vas odmah razočarati i reći da nema magičnog rješenja koje će vam olakšati ovu tranziciju, ali svakako postoji nekoliko načina pomoću kojih možete eliminirati većinu stresa

Fotografija vijesti
Više o

stres

,

godišnji odmor

,

početak školske godine

,

stres na poslu

Vratili ste se s godišnjeg i sada ste suočeni s tmurnom jesenskom realnosti. Nema više sunčanja i izležavanja na plaži, gotovo je s buđenjima u 1 popodne i partijanjem do sitnih sati bez obveza i ograničenja. Moramo vas odmah razočarati i reći da nema magičnog rješenja koje će vam olakšati ovu tranziciju, ali svakako postoji nekoliko načina pomoću kojih možete eliminirati većinu stresa i nerviranja. Portal LifeHacker donosi nekoliko ideja, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

1. Počnite dan na pravi način: odmoreni i zdravim doručkom

Nije tajna da se većina nas na odmoru „opusti" i da poremetimo kako prehrambene, tako i spavalačke navike. Prvi dani i tjedni nakon povratka na posao i u školu bit će puno manje stresni ako ste dobro naspavani i ako ne ostavljate spremanje odjeće, knjiga i drugih stvari koje morate ponijeti sa sobom za ujutro. Isto tako, od iznimne je važnosti da se vratite zdravoj i uravnoteženoj prehrani, budući da se vaše tijelo mora odmoriti od sve one brze i nezdrave hrane kakvu ste uglavnom jeli na odmoru. Bacite one sendviče i zamrznute pizze iz škrinje te si napravite zobene pahuljice s mlijekom ili pojedite komad sezonskog voća. Vaša koža i kosa bit će vam zahvalne.

2. Ustanite malo ranije i dajte si vremena za buđenje

Znamo da vam je kad se rano dižete svaka minuta spavanja više dragocjena, ali 10-15 minuta više ne može napraviti nikakvu značajnu razliku, a može vam omogućiti puno ležernije buđenje i jutarnje pripremanje. Isto tako, pokušajte u školu, fakultet ili radno mjesto dolaziti malo ranije, kako bi se lakše aklimatizirali na sredinu, prije nego vas kolege, prijatelji iz razreda ili šefovi počnu bombardirati različitim pričama ili zahtjevima. Više je studija pokazalo kako nekoliko minuta jutarnjeg mira i tišine koje posvetite samo sebi smanjuje krvni tlak i razinu stresa kroz ostatak dana.

3. Napravite plan za prvi tjedan

Ovaj bi savjet trebali slijediti unatoč tomu što možda niste u životu skloni činjenju ovakvih planova. Velika je vjerojatnost da će vam zbog niza objektivnih i subjektivnih razloga prvi tjedan biti naporniji i stresniji od ostalih, stoga je jako važno da imate barem okvirni plan onoga što morate obaviti, a što ste odgodili za jesen. To nipošto ne znači da morate imati isplaniranu apsolutno svaku minutu, ali slobodno zapišite dokumente koje trebate pribaviti (za izradu pokaza za javni prijevoz, na primjer) ili sve one stvari koje ste odlučili napraviti nakon što se vratite s godišnjeg (odlazak zubaru i slično). Ukoliko se osjećate obeshrabreni količinom obaveza, posložite ih po tome koliko su vam mrske za obavljati. Nakon toga krenite od onih najmanje mrskih kako bi već ušli u „štos" dok dođete do onih kojima niste oduševljeni.

4. Poslovne obveze rješavajte po važnosti

Ništa vas neće bolje vratiti u sivu jesensku stvarnost od gomile e-mailova koje čekaju u vašem sandučiću da se pozabavite njihovim čitanjem i odgovaranjem. Neki ljudi idu toliko daleko da bez imalo gledanja automatski brišu sve e-mailove koji su im pristigli dok su bili na odmoru, tvrdeći da, ukoliko je nešto od toga bilo važno, nije nikakav problem pošiljateljima ponovo poslati isti e-mail. Ukoliko vam je takav način rješavanja ipak malo previše radikalan, posložite e-mailove po važnosti (Gmail i slični servisi ovo rade jako dobro) i krenite od važnijih prema onim manje važnima. Počnete li e-mailove čitati po redu, lako vam se može dogoditi da izgubite previše vremena na odgovaranje prijateljici koja vam je poslala 120 slika sa svog ljetovanja, a ne primijetite šefov hitni dopis kojeg morate rješiti do 10 ujutro isti dan.

5. Nikako ne pokušavajte u jedan dan nastaviti gdje ste stali

Ovakav pristup recept je za ogroman stres u prvim danima i tjednima. Nisu svi poslovi isti, ali gotovo je nemoguće nakon višetjednog ljenčarenja po plaži nastaviti tamo gdje ste stali prije odlaska na odmor. Ovaj pristup gotovo sigurno neće polučiti zadovoljavajuće rezultate, a samo ćete se dobrano naživcirati. Dajte si dan-dva da se polako vratite u ritam. Vrlo je vjerojatno da će vam sljedeći duža pauza biti tek za Božić, zato ne pokušavajte sprintati, je je radni vijek maraton. Želimo vam puno sreće.

07.09.2011. 15:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh