« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI :)

Kako se riješiti treme od javnog nastupa

Glossophobia odnosno strah od javnog nastupa, srećom, se može prebroditi uz trening misli i vježbu

Nema razloga za tremu
Nema razloga za tremu (Arhiva)
Više o

savjeti

,

trema

,

javni nastup

Javni nastupi nekima su kao popisti čašu vode - stanu pred ljude, ma koliko ih bilo, i bez ikakve panike kažu sve što trebaju, sigurno odgovaraju na pitanja i gotovo uvijek odrade posao savršeno.

Drugima je to najveća noćna mora - grlo je suho, ruke se tresu, glas drhti... tipični simptomi anksioznosti. Trema može predstavljati veliku blokadu, a može se pojaviti i kod osoba koje su inače samouvjerene i komunikativne.

Glossophobia odnosno strah od javnog nastupa, srećom, se može prebroditi uz trening misli i vježbu.

Osjetite li da val nervoze dolazi, ne morate mu se opirati. Prihvatite taj osjećaj i proživite ga jer će poricanje straha rezultirati još većom tjeskobom. Fokusirajte se na ono ispred vas.

Na javnom događaju jednostavno držite kontakt očima sa ljudima ispred sebe i budite svjesni svake riječi koji izgovarate i duboko dišite. U većini slučajeva kada vas tjeskoba uhvati riječ je o vašem perfekcionističkom pogledu na situaciju.

Pri tome vidite jedino ono što može poći loše, a tada pomaže da razmislite o iskustvima u prošlosti: niti jedna prezentacija nije propala zbog krivo izgovorene riječi, a ne bi se trebali ni uspoređivati s ostalima. 

Vježbanjem možete ojačati samopouzdanje s publikom.

Počnite vježbati sa bliskim prijateljima i članovima obitelji. Komunicirajte više s grupicama ljudi, a uskoro ćete se osjećati dovoljno samouvjereno za održati govor od tri minute

Pripremite svoj govor nekoliko dana prije i ponavljajte ga. Međutim, najbolji govori nisu oni zapamćeni i naučeni napamet. Vi znate poantu svoje prezentacije ili govora i s njom možete biti kreativni.

Pokušajte stvoriti dijalog s publikom, to će olakšati da fokus nije samo na vama već da se i slušatelji osjećaju odgovorno i uključeno.  

Mnogi tvrde da govorenje ispred ogledala može pomoći ljudima da se osjete smirenije jer imaju viziju kako će to izgledati na samom nastupu. Možete se i snimati da se bolje upoznati sa svojim glasom i izrazima lica, a dok preslušavate ili gledate snimku zapisujte što možete napraviti bolje. 

Na samom nastupu razmišljajte o materijalu o kojem govorite, a ne o publici i njenim reakcijama. Opustite se i zaboravite na svoj strah od govora, a nakon nekog vremena, uz vježbu, postat ćete najbolji govornik koji vi možete biti. 

06.09.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh