« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
EHHH...

Kako se riješiti traume iz djetinjstva

Može se raditi o određenom traumatskom događaju ili o više njih, kao i o manjem ili većem razmjeru same traume

Muče vas oduvijek?
Muče vas oduvijek? (Arhiva)
Više o

trauma

,

djetinjstvo

,

traume iz djetinjstva

Traume iz djetinjstva su bilo kakvi jako negativni ili stresni događaji koji na neki način kod djeteta bude strah.

No, na kraju cijele priče to vam se javlja cijeli život, jer traume mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih stanja kao što su: depresija, astma, pretilost ili dijabetes, mogu utjecati na pojavu srčanog udara, a mogu i izazvati stalan osjećaj pojačanog straha, manjak samopouzdanja i želju za izolacijom od svijeta.

Traume utječu i na drugačiji razvoj mozga djece, a traume iz djetinjstva u odrasloj dobi mogu utjecati na povećanu konzumaciju alkohola ili droga, stvoriti ovisnost te uzrokovati česte suicidalne misli.

>> Traume iz djetinjstva "mijenjaju" gene >>

Psihoterapeut kaže da kada jednom doživimo traumu, u sebi donosimo određene zaključke, odnosno stvaramo uvjerenja i stavove o nama samima, našoj okolini, društvu i životu općenito.

Ti stavovi se zatim kroz život manifestiraju na razne načine, najčešće utječu na to kako se ponašamo, s kakvim ljudima se družimo, kakvi partneri nas privlače, koliko vjerujemo ljudima. Neki ljudi imaju veliki dio svoje osobnosti izgrađen oko neke traume koju su proživjeli kao mali.

Najčešće se traume tretiraju nekom vrstom psihoterapije, a Zuccon kaže kako je kod svih metoda  zajednički jedan glavni cilj - osvijestiti traumu, prihvatiti je i integrirati na zdrav način u život.

>> Kako nam rano djetinjstvo donosi probleme u životu? >>

Kako bi došlo do ovoga potrebno je ponovno se prisjetiti traume, pri čemu se pojave stare emocije. Upravo zato je potrebno strpljenje i pomoć stručnjaka kako ne bi došlo do ponovne traumatizacije osobe.

13.08.2021. 20:51:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.08.2021. 08:52
    Jedino se straha treba bojati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh