Kako se riješiti pesticida na hrani?
Pesticidi se i dalje nemilice upotrebljavaju u uzgoju hrane, tako da neke od najomiljenijih namirnica poput jabuka ili jagoda na sebi imaju cijelu gomilu štetnih sastojaka
Pesticidi su neizbježni s modernom proizvodnjom hrane, tako da s velikim oprezom trebate konzumirati većinu voća i povrća koju kupujete u trgovinama, a i na placu od kumica jer ni one nisu imune na njihovo korištenje.
Tako je dokazano da su omiljene jagode i jabuke voće koje na sebi ima najviše pesticida, a ni ostali plodovi prirode ne zaostaju puno.
No, ipak i dalje oostoje namirnice koje i nakon proizvodnje imaju najmanju količinu pesticida. To su: kukuruz, crni luk, grašak, dinja, ananas, šparoge, avokado, kupus, patlidžan, kivi i grejpfrut. Manje pesticida biti će i u luku, kupusu, grašku i tropskom voću.
Kako bi dobro oprali pesticide s hrane, koristite vodu, jabučni ocat, limunov sok i sodu bikarbonu.
Pranje pesticida s hrane
Sastojci
jabučni ocat
soda bikarbona
limunov sok
voda
Postupak
Ulijte 3 dl hladne vode, jušnu žlicu limunovog soka, žlicu sode bikarbone i dvije i pol žlice jabučnog octa, dobro promiješajte da se soda rastopi i u to stavite voće i povrće koje ste kupili, pa ostavite da stoji petnaestak minuta.
Nakon toga isperite namirnice pod mlazom vode, osušite i spremite
Novi komentar