« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
SAVJETI

Kako se riješiti pesticida na hrani?

Pesticidi se i dalje nemilice upotrebljavaju u uzgoju hrane, tako da neke od najomiljenijih namirnica poput jabuka ili jagoda na sebi imaju cijelu gomilu štetnih sastojaka

Voće i povrće prepuno je pesticida
Voće i povrće prepuno je pesticida (Shutterstock)
Više o

voće

,

povrće

,

pesticidi

,

pranje pesticida

Pesticidi su neizbježni s modernom proizvodnjom hrane, tako da s velikim oprezom trebate konzumirati većinu voća i povrća koju kupujete u trgovinama, a i na placu od kumica jer ni one nisu imune na njihovo korištenje.

Tako je dokazano da su omiljene jagode i jabuke voće koje na sebi ima najviše pesticida, a ni ostali plodovi prirode ne zaostaju puno.

No, ipak i dalje oostoje namirnice koje i nakon proizvodnje imaju najmanju količinu pesticida. To su: kukuruz, crni luk, grašak, dinja, ananas, šparoge, avokado, kupus, patlidžan, kivi i grejpfrut. Manje pesticida biti će i u luku, kupusu, grašku i tropskom voću.

Kako bi dobro oprali pesticide s hrane, koristite vodu, jabučni ocat, limunov sok i sodu bikarbonu.

Pranje pesticida s hrane

Sastojci

jabučni ocat
soda bikarbona
limunov sok
voda

Postupak

Ulijte 3 dl hladne vode, jušnu žlicu limunovog soka, žlicu sode bikarbone i dvije i pol žlice jabučnog octa, dobro promiješajte da se soda rastopi i u to stavite voće i povrće koje ste kupili, pa ostavite da stoji petnaestak minuta.

Nakon toga isperite namirnice pod mlazom vode, osušite i spremite

30.04.2017. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh