« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ZBOGOM OVISNOSTI

Kako se riješiti Facebooka jednom zauvijek

Facebook je pošast zbog koje mnogi svakodnevno trate sate i sate, no postoji način da ponovno uvedete red u svoj život

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

ovisnost

,

Facebook

,

prijatelji

,

društvene mreže

,

ovisnost o Facebooku

Sjećate li se dana kada ste napravili profil na Facebooku kako bi ostali u kontaktu s prijateljima? Iako je riječ o plemenitom razlogu mnogi ljudi postali su ovisni o Facebooku i zbog toga, kako to inače biva sa svim ovisnostima, pati njihov privatni i poslovni život.

Koliko sati ste potratili viseći na Facebooku ili igricama umjesto da ste to vrijeme posvetili učenju, obavljanju kućanskih poslova ili "druženju u živo" s prijateljima?

Ako uzde života želite ponovno primiti u vlastite ruke potrebna je odlučnost i nepokolebljivost, te pridržavanje slijedećih metoda kojima ćete se Facebooka riješiti jednom zauvijek:

Priznajte da ste ovisni

Zahvaljujući brojnim platformama Facebook nam je dostupan 24 sata na dana sedam dana u tjednu stoga nije ni čudno što je prvi korak ujedno i najteži dio putovanja. Kako bi rehabilitacija bila uspješna prvo morate priznati da ste ovisni o lajkanju, tagiranju fotografija, pisanju komentara i besciljnom lutanju po tuđim profilima.

Napravite raspored

Kada ste prihvatili istinu da Facebook posjećujete bez ikakvog povoda i konkretnog cilja, vrijeme je da napravite raspored, kojega ćete se striktno držati, kada se smijete prijaviti na društvenu mrežu i koliko dugo ćete ostati na njoj. U tom periodu slobodno radite što god želite, no nemojte prekoračiti ograničenja koja ste si sami zacrtali.

Pronađite druge aktivnosti

Svi vaši prijatelji na Facebooku postoje i izvan virtualnog svijeta. Umjesto da se dopisujete putem društvene mreže, nađite se na kavi, soku ili pivi i sve što si imate za reći kažite si uživo. Trčanje, šetanje, vožnja na biciklu, šoping i druge aktivnosti mogu vam pomoći da ne mislite na Facebook i igrice na njemu. Nemojte si dozvoliti da zbog gladne kravice na Farmvilleu propustite svakodnevne sitnice koje život čine lijepim i zanimljivim.

Pronađite alternativu

Kao što su ovisnici o teškim drogama na metadonskoj terapiji, tako i vi pronađite alternativu koja će vam ublažiti tranziciju s Facebooka do ničega. Ako ste prije pojave društvene mreže dosadu ubijali uz pomoć Solitairea, FreeCella ili drugih kartaških igara ukomponiranih u Windowse vrijeme je da se vratite starim navikama. Ako Face koristite samo za dopisivanje pronađite adekvatnu metodu, poput e-maila ili skypea, koja će vam pomoći da održite kontakt s ljudima.

Pobrišite profil

Ako sve gore navedene metode ne urode plodom vrijeme je za drastičnu mjeru - potpuno brisanje profila na Facebooku. Prije nego što deaktivirate profil obavijestite sve prijatelje kako vas mogu kontaktirati te spremite sve fotografije koje su vam drage. 

28.06.2012. 11:42:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh