« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI :)

Kako se radi pravi espresso

Ako se slažemo s tezom da je espresso i pripremanje espressa znanost, onda se mora negdje početi, zašto ne i s definicijom

Kako do pravog, najboljeg espressa
Kako do pravog, najboljeg espressa (FreeDigitalPhotos)
Više o

recept

,

espresso

,

kuhanje kave

Espresso nije, kao što mnogi misle, brzo, "ekspresno" napravljena kava, već kava koja se SPECIJALNO (tal. espressivo) priprema pred i za gosta. U Italiji gost naručuje jednostavno "cafe" i dobiva espresso. Tko su ti Talijani da nam baš oni postave definiciju? I što uopće znači definicija? Zar sada svaki espresso mora biti baš tako napravljen? Odgovor je ne!

Danas nema mjesta na kojemu nema espresso aparata. Tako u svakoj zemlji ili državi očekivanje od espressa varira. Skandinavci, koji imaju neke od najboljih bariste, očekuju nešto potpuno drugo od espressa nego Talijani na Siciliji. Pa čak se ni Talijani na Siciliji ne slažu sa sjevernim Talijanima.

Zašto se ne slažem sa standardiziranjem espressa ili bilo koje druge metode kuhanja kave? Na definiciju gledam kao na početnu stepenicu u vlastitom napredovanju  pripremanja kave. Ako se slažemo s tezom da je espresso i pripremanje espressa znanost, onda se mora negdje početi, zašto ne i s definicijom. Po mom mišljenju vrijedi sljedeće: "učimo isprobavanjem" ili "learning by doing", kaže naš frend Jack Lumber.

Savjete za kuhanje pravog espressa pročitajte na portalu Gentleman.hr

14.10.2017. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh