« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
MMM :)

Kako se radi čokolada i zašto je tako fina

Čokolada je prepuna prirodnih spojeva koji nas jednostavno tjeraju da želimo još barem jednu kockicu, što znači da čokolada ima snažan utjecaj na ljudski mozak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

čokolada

,

kakao

,

tamna čokolada

,

antioksidansi

,

flavonoli

,

bijela čokolada

Čokolada je jedna od najomiljenijih poslastica na svijetu, što će najbolje pokazati statistika - godišnje se konzumira preko 7.2 milijuna tona u cijelom svijetu.

No, nije sve samo u okusu - čokolada je prepuna prirodnih spojeva koji nas jednostavno tjeraju da želimo još barem jednu kockicu, što znači da čokolada ima snažan utjecaj na ljudski mozak, a glavni je - da nas činima sretnima.

Naime, kakao je bogat flavonolima, prirodnim antioksidansima, a jedan od njih - epikatehin - podiže razinu dušičnog oksida u krvi i na taj način opušta krvne žile. To će poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak. Uz to poboljšava osjetljivost na inzulin što će držati razine šećera u krvi pod kontrolom, smanjujući na taj način rizik za razvoj dijabetesa. 

Ipak, nije svaka čokolada toliko dobra, naime, one s većim udjelom kakaa donijet će i više koristi našem zdravlju, a primjerice bijela čokolada je loš izvor antioksidansa zbog visokog udjela šećera i mlijeka. 

Što čokoladu čini toliko ukusnom? Tijekom procesa izrade čokolade, mješavina tekućeg kakao maslaca hladi se kako bi se molekule masnoća spojile u kristalne strukture - polimorfe.

Takva struktura daje glatsku teksturu koja će stvoriti ugodan osjećaj u ustima, a kad se uzmu u obzir i flavonoli, dobivam - ovisnost o ovoj ukusnoj poslastici.

Mljac!!!

27.03.2016. 12:40:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh