« Život
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Kako se probuditi odmoran i svjež?

Jutarnje buđenje može biti ili sjajno ili loše, sredine nema - neki se dižu bez problema, dok drugi lupaju snooze pet puta i jedva se izvlače iz kreveta... što želite vi?

Želite li ovako? Nema problema...
Želite li ovako? Nema problema... (Arhiva)
Više o

buđenje

,

najbolje buđenje

Tek toliko da nam bude jasno - iako ne postoji niti jedan savjet koji će vas natjerati da se probudite puni energije svaki dan (iako ne bi li to bilo sjajno?), pridržavanje sljedećih zdravih navika pružit će vam najbolje šanse za smanjenje inercije spavanja i jutarnje pospanosti:

Držite se rasporeda -"Budite se svaki dan u isto vrijeme", savjetuje Kennedy. "Kada je vaše tijelo u dosljednom ritmu, lakše se probuditi ujutro." Nakon što pronađete svoje idealno vrijeme za buđenje, MacFarlane preporučuje da mu se držite što je moguće bliže (čak i vikendom) kako biste smanjili vjerojatnost društvenog jet laga. "Ako želite prespavati, pokušajte se probuditi samo sat vremena kasnije nego inače", kaže ona. "Što više od toga i dugoročno nećete učiniti velike stvari za sebe." Stvaranje energične jutarnje rutine kojoj se radujete može vam olakšati ustajanje iz dana u dan. Nekoliko krugova disanja, vježbanje vani i tuširanje hladnom vodom sve su to načini da probudite tijelo bez paljenja lonca za kavu.

Nemojte snuzati - koliko god divno bilo, pritiskanje gumba za odgodu zapravo neće učiniti ništa za poboljšanje vašeg sna. Naprotiv, stručnjaci kažu da će vas samo još više omamiti kad na kraju ipak ustanete iz kreveta. Smanjite iskušenje postavljanjem telefona ili budilice na drugu stranu spavaće sobe. Odustajanje od drijemanja pomoći će vam da se držite dosljednog buđenja i ujutro ćete ostaviti više vremena za vašu energizirajuću rutinu.

Prakticirajte zdravo spavanje - dovođenje noćnog režima u vrhunsku formu učinit će vam jutra mnogo lakšim. Kao prvo, Cohen preporučuje da spavaća soba bude tiha, tamna i hladna kako biste pripremili pozornicu za dubok san. Uložite u zvučni stroj ili uređaj za bijeli šum kako biste prikrili one ometajuće zvukove koji vas uvijek probude i upotrijebite zavjese za zamračivanje ili masku za oči kako biste smanjili ometanje svjetlosti. Postavite termostat na hladnih 65 stupnjeva kako biste lakše ohladili tijelo na idealnu temperaturu za spavanje. U satima koji prethode odlasku na spavanje pokušajte ne koristiti stimulirajuću elektroniku poput telefona i prijenosnih računala (ili nosite par naočala koje blokiraju plavo svjetlo ako to koristite). Zamijenite listanje s opuštajućom noćnom navikom kao što je kupanje u toploj kupki, meditacija ili gubljenje u dobroj knjizi. Izbjegavanje teške hrane, kofeina i alkohola prije spavanja također će učiniti čuda za poboljšanje kvalitete vašeg sna i vaših jutara.

I to bi trebalo uglavnom biti to... isprobajte već večeras pa nam napišite ujutro kako je bilo...

13.03.2023. 20:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh