« Život
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
Savjeti

Kako se posvađati da ne naštetimo vezi

Jedini način da se riješi bilo kakav konflikt je ponuditi konstruktivno rješenje - jer svađe su neizbježne i nisu loše same po sebi

Neka svaka svađa bude korisna
Neka svaka svađa bude korisna (Pexels)
Više o

svađa

,

razlozi

U svakoj vezi ima svađe, a ona proizlazi iz povrijeđenosti. Možda se osjećamo izdano jer se partner u nečemu ne slaže s nama ili imamo osjećaj da nas netko namjerno ne želi razumjeti. Kao rezultat toga, obično činimo jednu od tri stvari: odbijamo razgovarati s partnerom, nestanemo bez riječi na nekoliko sati ili čak dana ili verbalno napadamo partnera. Ni jedan od tri načina ne dozvoljava nam da riješimo problem, već se radi o pokušajima manipulacije i nabijanja krivnje kojim gotovo uvijek postižemo kontraefekt.

Kako se postaviti?

Jedini način da se riješi bilo kakav konflikt je ponuditi konstruktivno rješenje. Jer svađe su neizbježne i nisu loše same po sebi. Problem je u tome na koji ih način rješavamo.

Kontrolirajte svoj odgovor. Imamo se pravo osjećati kako se osjećamo, ali kad počinjemo osjećati negativne emocije, trebali bismo si uzeti vremena da ih procesuiramo. Na taj način poštedjeli bismo sebe i partnera mnogih riječi koje zapravo nismo željeli izgovoriti.

Pazite na rječnik. Govorite o tome što vi osjećate, a ne stavljajte drugome riječi u usta pretpostavkama i nepoštenim okrivljavanjima. Dozvolite partneru da postavi vlastita pitanja i objasni svoja stajališta.

Ne bježite od konflikta. Izbjegavanje problema neće ga riješiti. Ako već trebate neko vrijeme za razmišljanje, zamolite partnera da se na tu temu vratite kasnije.

Prihvatite razlike među vama. Često ne postoje točan i netočan odgovor i jednostavno ćete se morati složiti da se u nečemu ne slažete. Sama tema razgovora možda se neće riješiti, ali barem više nećete osjećati potrebu da se i dalje svađate.

Pazite kome se povjeravate. Normalno je tražiti savjet od osobe kojoj vjerujete, no imajte na umu da je ona uvijek pristrana, što zbog vašeg odnosa, što zbog vlastite situacije s koje prosuđuje.

Svađajte se kako biste poboljšali svoju vezu, ne kako biste stvorili još veći razdor. 

Piše: Andrea Holi
19.10.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh