« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
PROPJEVAO POKAJNIK

Kako se pljačkala Hrvatska gospodarska komora

Uglavnom je bila riječ o plaćanju za nepostojeće marketinške usluge na osmišljavanju projekata poput Zlatne kune ili Kupujmo hrvatsko

A lipi Nadan ništa ne zna ... :)
A lipi Nadan ništa ne zna ... :) (Arhiva)
Više o

HGK

,

Nadan Vidošević

,

Zdenka Peternel

,

Davor Komerički

,

Igor Premilovac

,

izvlačenje novca

Pročelnica ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Zdenka Peternel istražiteljima, kako se neslužbeno doznaje, nije iznijela obranu zbog sumnji da je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, a tužiteljstvo nastavlja s ispitivanjem dvadesetak svjedoka kako bi zaokružilo cijeli mozaik najnovije korupcijske afere.

Iako ju terete da je čak 29 milijuna kuna zadržala za sebe, Peternel nije ispričala svoju stranu priče koju mediji zbog izvlačenja novca za izmišljene marketinške poslove već nazivaju novom Fimi medijom.

No, za razliku od nje i drugoosumnjičenog Davora Komeričkog, sve što zna o fiktivnim poslovima, tvrtkama i povratu novca s austrijskog računa jedne češke tvrtke u Hrvatsku istražiteljima je kazao trećeoptuženi Igor Premilovac.

Zbog suradnje s tužiteljstvom njemu je jedinom omogućeno da se od teških optužbi brani sa slobode, dok je Zdenki Peternel i Komeričkom istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništenja dokaza te ponavljanja nedjela.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je Premilovac u iscrpnom iskazu detaljno pojasnio kako je na zahtjev Davora Komeričkog, dugogodišnjeg suradnika Zdenke Peternel, svoje poznanike nagovorio da osnuju tvrtke preko kojih bi se radili fiktivni poslovi s Komorom.

Uglavnom je bila riječ o plaćanju za nepostojeće marketinške usluge na osmišljavanju projekata poput Zlatne kune ili Kupujmo hrvatsko. U tu su svrhu osnovana 'društva s ograničenom odgovornošću' Akula, Život na sjeveru, Pean komunikacije i Novi dan, koja su poslovala isključivo s HGK.

Najbliža suradnica Nadana Vidoševića, koja je kao koordinatorica posebnih projekata imala i pravo potpisa, tim je tvrtkama uredno potpisivala lažne fakture i isplaćivala izdašne honorare

Premilovac bi potom ilegalnu zaradu doznačavao na austrijski žiro račun tvrtke Remorker International, čiji je bio direktor, kako bi mogao dizati gotovinu i donositi je u Hrvatsku. Sebi bi zadržavao 10 posto, a ostatak davao Komeričkom koji sve navodno predavao Zdenki Peternel.

'Pokajnikovu' su priču, navodno, potvrdili i neki od do sada ispitanih svjedoka, među kojima i vlasnici fiktivnih tvrtki ispitani prije nego što je ugledna gospodarstvenica uhićena kao glavna karika zločinačkog lanca.

Kako bi složilo cijeli mozaik, tužiteljstvo tijekom istrage treba ispitati još najmanje 20-ak svjedoka. No, još nije poznato je li već saslušan ili bi tek trebao doći na red predsjednik HGK Nadan Vidošević koji je danas rekao da je iznenađen ovom neugodnom situacijom za Komoru, ali tvrdi da ništa nije znao.

Iz vladajuće koalicije već su poručili da takva izjava sugerira kako "tu ima nečega" i da do kraja mandata Komori planiraju smanjiti prihode barem za trećinu.

18.10.2013. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh