« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

Kako se peru zimski kaputi?

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvijek perite kaput na kraju sezone prije dugotrajnog skladištenja

Kako se čiste zimski kaputi?
Kako se čiste zimski kaputi? (Arhiva)
Više o

savjeti

,

čišćenje

,

pranje

,

kaput

,

zimski kaput

,

zimska jakna

,

jakna s perjem

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti "rok trajanja". Briga za zimske kapute će povećati njihovu dugovječnost u nadolazećim sezonama. 

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvijek perite kaput na kraju sezone prije dugotrajnog skladištenja. Posebnu pozornost posvetite rukavima.

Čišćenje zimskih kaputa mnogo je lakše nego što očekujete, a mi vam donosimo nekoliko savjeta:

Jakne za aktivnosti na otvorenom i skijanje - ako ste skijaš (ili neka drugi pustolov/ka), možda ste upoznati s mrljama od bljuzge - i koliko ih je teško ukloniti. Trik je namočiti jaknu prije pranja. Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja i umasirajte ga u mrlje. Zatim namočite jaknu u toplu vodu 30 minuta, dodajući izbjeljivača za rublje, ako su mrlje jake. Ako vaša jakna sadrži puno mrežica, najbolje je ručno pranje u hladnoj vodi s malo deterdženta, ostavljajući da se namače 30 minuta i ispere hladnom vodom. Ako ne, možete ga strojno oprati u mrežastoj vrećici na osjetljivom ciklusu, koristeći hladnu vodu ako su mrlje izašle, ili vruću vodu ako su se zadržale. Zatim položite kaput na suho, daleko od vrućine ili sunca.

Pernate jakne - postupak pranja započinje isto kao i kod vunenog kaputa - prethodno tretirajte bilo kakve mrlje, a zatim ih okrenite naopako i operite unutar mrežaste vrećice na delikatnom programu pranja, koristeći toplu ili hladnu vodu. (Svakako uklonite sve odvojive krznene dijelove ili detalje od umjetnog krzna prije prana - i ponovno, koristite koristite deterdžent pogodan za vunu.) U ovom slučaju, kaže duo, trebali biste osušiti kaput u sušilici. Osušite na niskoj temperaturi i ponavljajte dok kaput nije potpunooslobođen vlage, jer će to spriječiti plijesan. Trebate izvaditi kaput iz sušilice na pola ciklusa i protresti ga kako biste rasporedili punjenje.

Umjetno krzno - preporučuje se tretiranje bilo kakvih mrlja sredstvom koje je pogodno za umjetno krzno i ručno operite deterdžentom pogodnim za vunu. Nakon što ga pažljivo operete, ostavite ga da se namače 30 minuta prije nego ga isperete u hladnoj vodi. Kod sušenje, položite ga ravno ili objesite - nikad ne stavljajte umjetno krzno u u sušilicu. Možete upotrijebiti češalj širokog zuba kako biste ga "počešljali".

Vuneni kaputi - možete strojno oprati vunene kapute. To je u osnovi isti proces kao i pranje džempera. Prvo tretirajte mrlje s odstranjivačem mrlja za vunu. Zatim okrenite kaput iznutra prema van i stavite ga u mrežastu vrećicu za rublje, isperite je hladnom vodom na vunenom, nježnom ili ručnom ciklusu mašine za pranje rublja. Pazite da koristite deterdžent koji je posebno dizajniran za vunu ili kašmir. Konačno, sušite ga izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost ili izvore topline (jer se vuna može skupiti). 

08.01.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh