« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
PREVARE

Kako se krade identitet u Hrvatskoj

Lažni ugovori s teleoperaterima i otvaranje lažnog profila na Facebooku najčešći su razlozi zbog kojih su građani prošle godine zatražili pomoć Agencije za zaštitu osobnih podataka

Pazite li što radite?
Pazite li što radite? (FreeDigitalPhotos)
Više o

Facebook

,

lažni profili

,

Agencija za zaštitu osobnih podataka

,

Europski dan zaštite osobnih podataka

,

teleoperateri

Agencija za zaštitu osobnih podataka prima sve više prijava zbog krađe tuđih osobnih podataka radi sklapanja lažnog ugovora s teleoperaterima, gdje se osobe, koristeći se tuđim podacima, lažno predstavljaju i sklapaju ugovore čiji troškovi, često kao ovrhe, dolaze na naplatu osoba čiji je identitet ukraden.

Među dvadesetak prijava u 2014. bilo je i osam prijava zbog otvaranja lažnog profila na Facebooku, gdje su lažno korištene tuđe fotografije i osobni podaci, a ta osoba bila izvrgnuta vulgarnom sadržaju.

U svim slučajevima Agencija je, rečeno je, poduzela konkretne mjere i uspješno ih razriješila. Ravnatelj Agencije Ante Rajkovača ističe kako Hrvatska ima zadovoljavajuće mjere za zaštitu svojih građana od krađe identiteta, ali oni koji žele zloupotrijebiti nečije osobne podatke uvijek nađu način za to. Preporuka je građanima da paze kome daju svoje osobne podatke i da ih ne daju sumnjivim osobama jer se tako izlažu pojačanom riziku, kazao je.

Europski dan zaštite osobnih podataka obilježava se prema odluci Vijeća Europe i uz potporu Europske komisije devetu godinu zaredom, s ciljem upoznavanja europskih građana s njihovim obvezama i pravima u zaštititi osobnih podataka.

Hrvatska je lani, rekao je Renato Grgurić iz MUP-a, bila žrtva velike malverzacijske kampanje u kojoj su ukradeni podaci i pokušano prebacivanje novca s 20.000 računa, uglavnom pravnih osoba, što je u 90 posto slučajeva spriječeno.

Iako je teško doći do vrha piramide, policija je uhitila osobe koje su novac prebacivale u ime počinitelja iz istočne Europe, a potencijalna materijalna šteta bila je veća od 40 milijuna kuna, rekao je Grgurić. 

28.01.2015. 19:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh