« Svijet
objavljeno prije 2 godine
MEH...

Kako sankcije djeluju u Rusiji?

Putin je naložio vladi da upumpa svjež novac u privredu i poveća plaće i penzije. Šefica Središnje banke zbog sankcija poziva na nove poslovne modele. U Moskvi ugroženo 200.000 radnih mjesta

Snalaze se...
Snalaze se... (Arhiva)
Više o

Rusija

,

sankcije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je vladu da poveća primanja državnih službenika i penzionera, kao i socijalna davanja. Treba ih prilagoditi inflaciji, koja je 17,5 posto, rekao je Putin na sastanku vlade održanom putem video linka. Po njegovim riječima, ekonomska situacija se stabilizirala - skoro dva mjeseca nakon početka rata koji vodi protiv Ukrajine.

Putin je također naložio vladi da upumpava svjež novac u privredu kako bi potakla potrošnju. „Sada je izuzetno važno podržati domaću potražnju, spriječiti da se ona pretjerano smanjuje", rekao je on. Vlada za to može koristiti budžetska sredstva direktno ili ih koristiti kao kreditnu pomoć. Sredstva su dostupna jer je u prvom kvartalu ove godine ostvaren „rekordan suficit u budžetu".

Sankcije Zapada Rusiji Putin vidi kao neuspjeh. Zapad je očekivao da će „brzo debalansirati financijsko-ekonomsku situaciju, izazvati paniku na tržištima te dovesti do kolapsa bankarskog sustava i uskih grla u privredi", rekao je predsjednik Rusije. Ali ta „strategija ekonomskog 'Blitzkriega' je propala". Rusija je „izdržala pritisak bez presedana". Nacionalna valuta rublja je ojačala, u prvom kvartalu tekuće godine Rusija je ostvarila povijesni trgovinski suficit od 58 milijardi dolara (oko 54 milijarde eura).

Za SAD i njihove europske saveznike, međutim, sankcije Rusiji su se pokazale kao bumerang, jer je u tim državama porasla inflacija, što je dovelo do pada životnog standarda, tvrdi Putin.

Šefica Središnje banke poziva na nove poslovne modele

Elvira Nabiulina, šefica Središnje banke Rusije, rekla je da ruska privreda ne može zauvijek živjeti od svojih financijskih rezervi te da se zbog sankcija mora ponovo pozicionirati. Najavila je fazu strukturnih promjena i traganje za novim poslovnim modelima.

Do sada su sankcije uglavnom imale utjecaj na financijsko tržište. Ali sada će sve više utjecati i na ekonomiju", upozorila je Nabiulina. Glavni problemi su ograničenja uvoza i otežana logistika u vanjskoj trgovini. Ograničenja izvoza će također vjerojatno imati sve veći uticaj.

Ona je također rekla da su planirani pravni koraci protiv blokade ruskih zlatnih i deviznih rezervi koju je uveo Zapad. Stranim sankcijama je zamrznuto oko 300 od 640 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi Rusije.

Moskvi prijeti gubitak 200.000 radnih mjesta

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin strahuje da će u ruskoj prijestonici biti izgubljeno 200.000 radnih mjesta. Razlog je prestanak poslovanja stranih kompanija.

Kako bi ublažile posljedice nezaposlenosti, vlasti su prošlog tjedna odobrile program pomoći vrijedan 38 milijuna eura. Program je prvenstveno usmjeren na zaposlene u stranim kompanijama „koje su privremeno obustavile svoje aktivnosti ili su odlučile napustiti Rusiju", objasnio je Sobjanin.

20.04.2022. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.04.2022. 09:02
    Nece to.njih zaustavit da napadaju treba amerika da intervenira
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh