« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Kako psihoaktivne droge mijenjaju našu osobnost

Osobe koje su barem jedanput uzele neku vrstu psihoaktivnih droga mogle bi osjećati promjene osobnosti koje traju tjednima, mjesecima, pa čak i godinama.

Eh, da... tako to ide...
Eh, da... tako to ide... (Pixabay)
Više o

mozak

,

LSD

,

psihoaktivne droge

Ako ste ikad pali u iskušenje da malo eksperimentirate s drogama pa ste se prije toga zapitali hoće li se nakon vašeg jedinstvenog eksperimenta sve vratiti u normalu, odgovor je da - neće.

Prema rezultatima istraživanja opisanima u časopisu Neuroscience & Biobehavioral Reviews, osobe koje su barem jedanput uzele neku vrstu psihoaktivnih droga (LSD,
čarobne gljive...) mogle bi osjećati promjene osobnosti koje traju tjednima, mjesecima, pa čak i godinama.

Znanstvenici iz Španjolske i Brazila analizirali su rezultate 18 prethodnih studija objavljenih između 1985. i 2016. koje su proučavale povezanost psihodeličnih droga i promjene u osobnosti, a posebno su se usredotočili na na one koje utječu na serotonergične neurone -tj. koji imaju strukturu sličnu neurotransmiteru serotoninu.

Te se supstance vežu s receptorima serotonina čime potiču vizualne dijelove mozga što potiče halucinacije i osjećaj transcendencije.

Ispitivali su se prvenstveno učinci LSD-a, magičnih gljiva te napitka ayahuasce, a pritom su pronađeni dokazi da oni uzrokuju dugoročne promjene osobnosti. Osobe koje su uzimale manje količine droga u kontroliranim (kliničkim) uvjetima pokazale su bolje rezultate kod ispitivanja osobine ličnosti otvorenosti prema novim iskustvima, što se pokazalo kao terapeutski učinak. Takve promjene trajale su oko godinu dana.

Na pitanje o tome mogu li se psihodelične droge koristiti u svrhu promjene osobnosti pokušava se odgovoriti od 1950-tih kada je vlada SAD-a izvršila pokušaj kontrole uma LSD-om. Odonda se povezanost takvih droga i ljudske osobnosti puno puta pokušavala promjeriti, a sve se radi u svrhu otkrivanja je li ljudska osobnost stalna ili promjenjiva varijabla.

Naglasit ćemo još jednom, do spomenutih je rezultata došlo tijekom ispitivanja u kliničkim uvjetima. Svaki drugi način konzumacije bilo koje vrste droge uvijek će pokazati negativne rezultate i potencijalno je smrtonosan.

Piše: Andrea Holi
05.03.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh