« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
HE HE

5 načina za brzo triježnjenje

Što više spavate, osjećat ćete se trijeznije, a daje će dobiti više vremena da obavi svoj posao i metabolizira alkohol - ali što kad to nije opcija?

Kako brzo doći sebi nakon partija :)
Kako brzo doći sebi nakon partija :) (Arhiva)
Više o

savjeti

,

recepti

,

triježnjenje

Triježnjenje može biti bolan i mučan proces, no ponekad se mora provesti bez spavanja - primjerice, ponijelo vas je na nekom uredskom domjenku, a još vas čekaju obaveze (ili još gore, sastanci). E, u takvim situacijama stvarno treba znati kako se privesti svijesti u najkraćem mogućem roku.

Naravno, čak i ako možete poboljšati budnost i svijest, nemojte voziti ili donositi važne odluke, sve dok alkohol potpuno ne izađe iz vašeg sustava. Ovisno o tome koliko ste alkohola konzumirali, može potrajati do nekoliko sati da se alkohol metabolizira iz tijela.

Ne postoji ništa što možete učiniti kako bi se smanjila koncentraciju alkohola u krvi, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi se osjećali 'opreznije' i izgledali trijeznije:

Aktivni ugljen - neki ljudi tvrde da im aktivni ugljen pomaže kod pijanstva i mamurluka, iako nema dokaza koji bi to potkrijepili. No, tko zna, možda će baš vama pomoći.

Hladan tuš - neće pomoći u snižavanju alkohola u krvi, ali od njega kratoročno možete biti budniji i živahniji. Zapamtite ipak da  hladni tuševi mogu biti povezani sa šokom i gubitkom svijesti kod nekih pijanih osoba. Ako pokušate ovaj pristup, pametno je da druga osoba bude s vam u stanu.

Jelo i piće - jedenje i pijenje tekućine (ne alkohola), tijekom i poslije pijenja mogu usporiti apsorpciju alkohola u krvotok. Pijenje puno vode može pomoći kod dehidracije i ispiranja toksina iz tijela. I voćni sokovi koji sadrže fruktozu i vitamine B i C mogu pomoći jetri ispirati alkohol više uspješno. Iako pijenje soka može pomoći metabolizirati alkohol, to ne utječe na simptome opijenosti.

Kava - kofein može pomoći da se osjećate budnije, ali ne 'razbija' alkohol u tijelu. I samo zato što se osjećati svjesniji, ne znači da vam rasuđivanje nije narušeno i da niste opijeni od  alkohola u svom sustavu.

Vježba - može pomoći probuditi tijelo i također može pomoći da alkohol brže metabolizira. Nakon vježbanja, možete biti svjesniji, ali i dalje smanjenje prosudbe.

05.03.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh