« Život
objavljeno prije 11 godina
SAVJETI

Kako provesti stvarno dobar vikend

U hrpi stvari koje želimo napraviti svakog vikenda ima i nekoliko njih koje predstavljaju kardinalne greške

Ovako bi trebao izgledati vikend
Ovako bi trebao izgledati vikend (Arhiva)
Više o

zabava

,

depresija

,

vikend

,

opuštanje

,

tjeskoba

,

radno vrijeme

Vikend u teoriji treba biti vrijeme odmora i punjenja baterija za sljedeći radni tjedan, no vrlo često to vrijeme uspijevamo pretvoriti u noćnu moru. Umjesto odmora stiže depresija zbog prelijevanja posla, loš san i slične neugodne stvari.

Huffington Post je napravio listu od šest glavnih pogrešaka koje učestalo radimo, a ako ih uspijemo izbjeći, vikend će ponovno vratiti svoje pravo značenje.

Za početak, vikendom obično liježemo kasno, remeteći rutinu spavanja koju imamo. To uzrokuje fenomen poznat pod imenom društveni jet lag, to jest razliku između našeg biološkog sata i društvenih obaveza koje ga remete. Pokušajte se organizirati tako da liježete i budite se s razlikom od maksimalno sat vremena od uobičajenog.

Prejedanje je drugi problem jer višak slobodnog vremena često utrošimo na fine obroke, a istraživanja su pokazala da ljudi dijetu preko tjedna drže bez problema, no tijekom vikenda obično popuste. Tako dolaze suvišni kilogrami ...

Ako ste i preko vikenda na laptopu i mobitelu, stres je i dalje prisutan, a kako vas ostale obaveze ometaju, koncentracija vam je na nuli i produktivnost nikakva što uzrokuje još nervoze i stresa. Odredite si vrijeme kad ćete biti iskopčani od svega i uživati u svježem zraku.

Niti samo provjeravanje mailova nije dobro. Obavezno, ali obavezno odredite vrijeme za pregledavanje mailova i surfanje, ostatak vremena provedite što dalje od gadgeta.

Nemojte si vikend zatrpavati obavezama koje ne stignete obaviti tijekom tjedna. Radije odvojite pola sata dnevno više za, primjerice, pranje rublja ili neko pospremanje tijekom tjedna kako bi vikend bio što slobodniji od kućanskih poslova.

Za kraj, pokušajte nedjelju provesti što opuštenije, jer je nedjeljna depresija prisutna kod više od četvrtine zaposlenih koji s tjeskobom gledaju prema novom radnom tjednu. Lijek je druženje s obitelji i ljudima koje volite. 

14.06.2013. 18:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh