« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
SAVJETI

Kako provaliti lažova?

Ako ste ikada lagali, znat ćete da to ponekad može zahtijevati koncentraciju - praćenje detalja, odvajanje hladnih vibracija i pokušaj da se ne znojite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

patološki lažljivci

,

laganje

,

lažljivci

Što dobivate kada kombinirate podatke, tehnologiju strojnog učenja i softver za analizu lica s hrpom fotografija ljudi kojima se postavljaju pitanja? Sposobnost da se otkrije jesu li njihovi odgovori istiniti, pokazalo se.

Tim sa Sveučilišta u Rochesteru snimio je 1,3 milijuna okvira izraza lica volontera, koji su ili lagali ili govorili istinu o onome čega se sjećaju sa slika koje su ranije vidjeli. Softver za automatiziranu analizu crta lica zatim je odabrao određene radnje, nakon čega su istraživači upotrijebili strojno učenje za grupiranje tih ponašanja u naznake lica lažljivaca naspram onih koji govore istinu.

Odvraćanje pažnje lažljivca

Ako ste ikada lagali, znat ćete da to ponekad može zahtijevati koncentraciju - praćenje detalja, odvajanje hladnih vibracija i pokušaj da se ne znojite. Prema psiholozima sa Sveučilišta u Portsmouthu, netko tko prekine vašu koncetraciju tijekom laganja može vas uhvatiti u laži, piše IFLScience.

Grupa od 164 volontera podijeljena je na "istinotvore" i "lažljivce" i od njih se tražilo da uvjere istraživače u svoje mišljenje o određenoj kontroverznoj temi. Dvije trećine od 164 ispitanika, također je zatraženo da se prisjete registarskog broja automobila tijekom intervjua.

Upravo je ovaj sekundarni zadatak olakšao uočavanje lažljivaca.

"Naše je istraživanje pokazalo da istine i laži mogu zvučati jednako uvjerljivo sve dok se onima koji govore laži pruži dobra prilika da razmisle što reći", objasnio je autor studije profesor Aldert Vrij u izjavi.

"Kad prilika za razmišljanje postane manje, istina često zvuče uvjerljivije od laži. Laži su zvučale manje uvjerljivo od istine u našem eksperimentu, osobito kada su ispitanici također morali izvršiti sekundarni zadatak i rečeno im je da je taj zadatak važan."

Ukratko: Obratite pažnju na nečiji osmijeh i pogledajte koliko koristi riječ "možda", dok ih također tjerate da žongliraju ili vam skuhaju šalicu čaja. Lako, zar ne?

27.01.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh