« Hi-tech
objavljeno prije 8 mjeseci i 13 dana
ZNATE LI

Kako privući Gen-Z potrošače u digitalno doba?

Formula za Gen-Z: ciljane poruke, zanimljivi vizuali i jednostavna interakcija

Kako pridobiti GenZ?
Kako pridobiti GenZ? (Rakuten)
Više o

poruke

,

Viber

,

GenZ

Generacija Z već neko vrijeme mijenja način potrošačkog ponašanja. Čineći 26% svjetske populacije, ove 2 milijarde ljudi u dobi od 10 do 25 godina do 2030. godine doprinijet će s 48% svjetske potrošnje u maloprodaji. Digitalni domoroci imaju jedinstvena očekivanja i navike kada je riječ o interakciji s brendovima. Kako bi učinkovito komunicirali s ovom generacijom, marketinški stručnjaci moraju razumjeti kako generacija Z donosi odluke o kupnji i koristi online platforme.

Korištenje društvenih mreža značajno oblikuje potrošačko ponašanje generacije Z. Čak 35% njih dnevno provodi više od dva sata na društvenim mrežama, više nego milenijalci i baby boomeri. Istraživanja pokazuju da 69% njih posjećuje trgovine temeljem objava na društvenim mrežama, dok njih 83% vjeruje korisničkim recenzijama više nego tradicionalnim marketinškim platformama.

Više od 70% pripadnika Generacije Z ima stabilne izvore prihoda, što ih čini financijski odgovornima i pažljivima kada je u pitanju potrošnja. U Rakutenovom istraživanju, više od polovine sudionika informacije o proizvodima traži na web stranicama brendova, gotovo 40% njih koristi online recenzije, dok ih 29% preferira društvene medije. Post-milenijalci cjenovno su osjetljivi te njih 90% uspoređuje cijene prije kupovine.

Formula za Gen-Z: Ciljane poruke, zanimljivi vizuali i jednostavna interakcija

Brendovi mogu istražiti nekoliko strategija za privlačenje Gen-Z klijenata: pružanje ciljanih poruka, besprijekorne interakcije s korisnicima i personalizirana iskustva.

Personalizirana komunikacija

Čak 87% Gen-Z-jevaca želi personalizirano iskustvo kupovine. Korištenjem mogućnosti aplikacija za razmjenu poruka u kombinaciji s CDP-ovima, brendovi koriste podatke iz svojih vlastitih baza podataka kako bi kreirali i slali prilagođene poruke temeljene na pojedinačnim interesima i preferencijama, što rezultira povećanim konverzijama i prodajom.

Ove prilagođene poslovne poruke odgovaraju želji Gen-Z-jevaca za detaljnim istraživanjem prije donošenja odluke o kupovini. Pružaju potencijalnim kupcima informacije o najnovijim ponudama, posebnim popustima i omogućuju interakciju u stvarnom vremenu putem različitih medija kao što su tekstovi s emojijima, slike, videozapisi i datoteke na Viberu.

Više nego bilo koja generacija prije njih, pripadnici generacije Z cijene nenametljivu komunikaciju. Važno im je imati jasne granice prilikom interakcije s brendovima, i brendovi bi to trebali uzeti u obzir. Na primjer, poslovne poruke na Viberu idu u Poslovni sandučić, poseban prostor za komunikaciju između brenda i korisnika.

24/7 prisutnost putem chatbotova

Chatbotovi omogućuju brendovima da pruže korisnicima učinkovitu uslugu 24/7, jednostavnu kupovinu i brze odgovore na upite - iskustvo koje 82% modernih potrošača očekuje.

Vizualna moć

Da bi privukli pažnju generacije Z u samo osam sekundi ili manje, brendovi bi trebali razmisliti o korištenju vizualnih elemenata. Primjerice, brendovi na Viberu koriste AR filtre koje ljudima omogućuju dodavanje zabavnih vizualnih efekata na fotografije i vide kako bi izrazili svoje emocije. AR filtri mogu se kreirati za različite segmente potrošača, posebice za Gen-Z, kako bi se značajno povećalo angažiranje s brendom. AR tehnologije nude interaktivna iskustva poput mini-igara, kvizova i interakcija s likovima koje dobro rezoniraju s ovom publikom.

Budući da su odrasli s tehnologijom na dohvat ruke, Gen-Z potrošači mijenjaju način kupovine, vjernosti prema brendu i angažmana s brendovima. Kako biste uspješno komunicirali s njima, potrebno je da razumijete i prilagodite se njihovim jedinstvenim preferencijama i navikama. Brendovi koji danas primjenjuju ove strategije sigurno će uspjeti dosegnuti generaciju Z.

Piše: Noa Bar Shay/viša direktorica, Partnerstva i prodaja u Rakuten Viberu
18.08.2023. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh