« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
UKUSNO I ZDRAVO

Kako pripremiti savršene artičoke na pari

Artičoki se na našim prostorima jedu tisućama godina, ali mnogima je ova fenomenalna namirnica još uvijek potpuna nepoznanica

Ne zovu ih uzalud superhranom
Ne zovu ih uzalud superhranom (SummerTomato)
Više o

zdrava hrana

,

fini recepti

,

superhrana

,

artičoke

Artičoki su jedno od onih jela koje su stoljećima dio naše tradicionalne kulture i prehrane, a o kojem istovremeno znamo vrlo malo, što se ogleda i u načinu na koji ih pripremamo.

Pravilna priprema artičoka zahtijeva određeno majstorstvo, budući da je vrlo lako pogriješiti u duljini kuhanja. Ukoliko ih ne skuhamo dovoljno bit će tvrdi i žilavi, a ukoliko ih prekuhamo bit će kašasti.

NAPOMENE:

Savršeni recept počinje savršenim povrćem. Odaberite što je veći mogući plod, s čvrsto stisnutim listovima. Otvoreno lišće i rascvala artičoka znači da se radi o staroj biljci, a osjećaj jedenja bit će sličan onomu žvakanja kore drveta.

Ne dajte da vas svijetlosmeđa oštećenja na listova zabrinu - unatoč tomu što ne izgledaju lijepo, ova oštećenja od leda daju artičokama slađi i puniji okus.

Konačno, artičoki „trpe" puno eksperimentiranja sa dodacima i začinima, ali mi smo se ovom prilikom odlučili za vrlo tradicionalan i jednostavan recept - sve što trebate su maslinovo ulje, limun i peršin.

SASTOJCI (za jednu osobu):

1 velika artičoka

¼ limuna

ekstra djevičansko maslinovo ulje

krupna morska sol

svježe isjeckani peršin

PRIPREMA:

Koristeći se velikim i oštrim nožem odsijecite gornju trećinu artičoke. Ogulite lišće na dnu i škarama podrežite oštre vrhove na preostalim listovima. Nožem odsijecite peteljku što je bliže moguće lukovici, pazeći da rez bude ravan kako bi artičoka mogla stajati uspravno bez pridržavanja.

U dubokoj posudi zakuhajte dva centimetra vode. Artičoku koju ste očistili od peteljke, donjeg tvrdog lišća i oštrih vrhova operite pod mlazom hladne vode i stavite okrenutu prema dolje u kipuću vodu u posudi. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte artičoku 20 minuta.

Nakon 20 minuta, hvataljkom okrenite artičoku prema gore i nježno po njoj prelijte maslinovo ulje, pazeći da zahvatite kako listove, tako i srce. Posolite po želji. U posudu nalijte dovoljno vode da visina opet bude dva centimetra, poklopite i ponovno krčkajte 20 minuta.

Pridržavajući artičoku vilicom, pokušajte hvataljkama odvojiti vanjsko lišće. Ukoliko se lagano odvaja, izvadite artičoku na tanjur za serviranje. Ukoliko imate problema s odvajanjem, kuhajte još pet minuta, ali ne duže od toga.

Na tanjuru za serviranje iscijedite limunov sok po listovima artičoke i pospite ju peršinom te prelijte s još malo maslinovog ulja. Ukoliko vam fali soli, slobodno dodajte po želji. Poslužite.

Dobar tek!

06.03.2012. 12:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh