« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Kako preskočiti jesensko debljanje

Jesensko vrijeme idealno je za opuštanje na kauču, pogotovo ako kiši i lako se uljuljati i zaboraviti na treninge i zdravu hranu

Jesenske kile samo se gomilaju...
Jesenske kile samo se gomilaju... (Arhiva)
Više o

debljanje

,

jesen

Jesen je zanimljivo doba godine - obično smo došli s godišnjeg, još uvijek imamo štogod boje na tenu, vrijeme se lagano mijenja i jedemo više nego inače... jer i dalje mislimo da je ljeto i da se bavimo svim mogućim aktivnostima.

Stoga, uz kišu i ružno vrijeme, jesensko vrijeme idealno je za opuštanje na kauču, pogotovo ako kiši i lako se uljuljati i zaboraviti na treninge i zdravu hranu. Zbog toga se često nakupljaju neželjeni kilogrami, ali postoji način da se to spriječi. Evo osam trikova kojim se možete boriti protiv jesenskog debljanja.

Držite se svog fitnes režima - normalno je da ste u napasti preskočiti trening kada su dani sve kraći, a obaveza je sve više. Čak i ako nemate vremenaza dugre treninge, odradite neki kraći, bitno je da se svaki dan krećete kako bi spriječili debljanje.

>> Najviše se debljamo u jesen >>

Izađite van - "Stresni početak nove školske godine, hladnije vrijeme, comfort hrana - sve to je recept za debljanje u jesenskim mjesecima", kaže nutricionistica Laura Burak. "Zato je bitno izaći van kada god smo u mogućnosti", dodaje. Slobodno se počastite ukusnom jesenskom hranom, ali to onda izbalansirajte s više hodanja ili vožnjom bicikla. "Zdrav život ne vrti se oko izbjegavanja omiljenih poslastica nego alasinjama njih i fizičkih aktivnosti", dodaje Burak.

Jedite više povrća - možete jesti povrće bez da pretjerate s kalorijama, a unijet ćete puno vitamina i minerala te vlakana. Probajte neke nove salate ili napravite zdrave umake u koje možete umakati povrće poput mrkve, celera i slično, piše Eat this.

Kuhajte doma - još jedan super način za izbjegavanje debljanja je da što više kuhamo, a što manje naručujemo. Tako znamo što točno jedemo i jedno zdravije, a bitno je i koristiti sezonske namirnice.

>> Zašto se debljamo u jesen? >>

Opremite se zdravim grickalicama - "Opremite se zdravim grickalicama poput orašastih plodova, sjemenki, voća i povrća kako biste ih uvijek imali pri ruci i zbjegli da posegnete za nekom čokoladicom ili čipsom", kaže Burak. Također, dobro je ove zdrave grickalice ponijeti i sa sobom na posao.

Planirajte dane kada ćete "prevariti" dijetu - ne morate si potpuno zabraniti sve slatkiše i grickalice, samo unaprijed pogledajte kakva duženja imate planirana u tjednu. Na dane kada je neko druženje s nezdravom hranom u pitanju dopustite si da "prevarite" dijetu. Ostatak tjedna jedite zdravo i vježbajte.

Povećajte unos vlakana - zbog vlakna smo dulje siti i imamo manju potrebu za grickanjem izneđu obroka, a samim time unosimo i manje kalorija.

>> Jesenska hrana uz koju ćete smršavjeti >>

Pripazite na emocionalno prejedanje - jesen ponekad može značiti da smo više doma, dosadno nam je ili čak patimo od sezonske depresije. To sve može dovesti do emocionalnog prejedanja. Stoga, prije nego dohvatite nezdravu hranu pitajte se jeste li zapravo gladni ili ste tužni i dosadno vam je.

07.10.2021. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh