« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
SAVJETI :)

Kako prepoznati prve simptome trudnoće?

jasno je da je izostanak menstruacije ključna okolnost ili informacija koja će ženu najčešće navesti na pomisao da se radi o trudnoći

Ovo su jasni simptomi, naravno
Ovo su jasni simptomi, naravno (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

simptomi

Prepoznati da se radi o trudnoći, naročito u samom početku, nije uvijek jednostavno. Ipak, određene okolnosti i neki rani simptomi mogu upućivati na trudnoću.  

Obzirom na podatak da je izostanak menstruacije u žena reproduktivne dobi najčešće uzrokovan trudnoćom, jasno je da je izostanak menstruacije ključna okolnost ili informacija koja će ženu najčešće navesti na pomisao da se radi o trudnoći.  

Ostali simptomi rane trudnoće podrazumijevaju pojavu mučnine i/ili povraćanja (obično ujutro), opći umor, pospanost, napetost u dojkama, česte promjene raspoloženja, odbojnost prema nekim mirisima i hrani, povremeni bolovi u donjem dijelu trbuha (grčevi). Grčevi nalikuju predmenstraulnim grčevima pa žene često takve okolnosti poistovjete s osjećajem da će uskoro dobiti redovitu menstruaciju.  Ovo su samo neki, najčešći, rani simptomi trudnoće.

Prepoznavanje simptoma trudnoće nije uvijek jednostavno

Također, rani znakovi i simptomi trudnoće često su nalik onima koje prethode menstruaciji te se često poistovjete s ovim stanjem. Osim toga, većina simptoma rane trudnoće može biti uzrokovana i nekim drugim okolnostima ili poremećajima te je na osnovu samo postojanja ovih simptoma nemoguće zaključiti da se radi isključivo o trudnoći. Postoje velike individualne razlike u prezentaciji ali i percepciji simptoma. Nema svaka trudnica iste simptome, pa čak niti iste simptome kao u prethodnoj trudnoći. I doživljaj različitih simptoma se razlikuje od osobe do osobe. Poznata je činjenica da je svaka trudnoća osobita na svoj način.

Kućni testovi na trudnoću točni su čak oko 99 posto

Dakle, najvažnije je na osnovu ovih simptoma posumnjati da bi se moglo raditi o trudnoći. U takvim okolnostima savjetuje se učiniti kućni test na trudnoću. Ovi  testovi (a ima ih više vrsta na tržištu) detektiraju hormon trudnoće, to jest njegov metabolit u urinu. Postižu točnost od 99%, a najranije se mogu koristiti u vrijeme očekivane mentruacije.

Bez obzira na sve navedene testove, savjetuje se javiti se nadležnom ginekologu kako bi se učinio pregled i ustanovilo da se radi o urednoj trudnoći. Naime, i u slučaju abmnormalne implantacije trudnoće koja je najčešće u jajovodu (izvanmaternična  trudnoća) prisutni su različiti rani simptomi trudnoće, a pozitivan je i test na trudnoću (iz urina i krvi). Trudnoća u jajovodu dugoročno nije održiva i zahtijeva intervenciju da ne bi ugrozila život trudnice te je izuzetno važno da na vrijeme bude ustanovljena.Osim ove metode postoji i preciznija, kvantitativna metoda određivanja hormona trudnoće (beta-HCG) iz seruma kojom je moguće ranije, prije očekivane menstruacije tj. izostanka menstruacije detektirati trudnoću.

Stoga, ne savjetujem da sami tumačite simptome rane trudnoće, rezultate kućnih testova na trudnoću i serumskih vrijednsoti beta-HCGa; već na temelju njih postavite sumnju da bi se moglo raditi o trudnoći te se javite na ginekološki pregled.

30.06.2018. 11:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh