« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ZDRAVLJE U TANJURU

Kako prehrana utječe na vašu kožu

Vjerovali ili ne, stil prehrane ima više utjecaja na zdravlje vaše kože nego što imaju razni kozmetički proizvodi

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

zeleni čaj

,

zdrava koža

,

superhrana

,

antioksidansi

Većina žena, a i poneki muškarac, brižno pazi na izgled i zdravlje svoje kože, svakodnevno se mažu raznim kremama ili losionima, no razna istraživanja pokazuju da prehrana može imati više pozitivnog utjecaja nego razni kozmetički preparati. Stoga prije nego što potrošite 200, 300 ili pak 500 kuna na neku super-cool kremu protiv starenja kože svoj novac investirajte u zdrave, prirodne proizvode poput zelenog čaja, naranče ili zobenu kašu.

Antioksidansi sprečavaju oštećenje kože

Studija objavljena u stručnom glasilu The Journal of Skin Pharmacology and Physiology implicira da antioksidansi imaju korisniju funkciju nego što se to dosada mislilo. Istraživanje je provedeno tako što je  40 žena podijeljeno u četiri grupe, jedna grupa je konzumirala antioksidanse lutein i zeaksantin dok je druga skupina dobila kremu s istim spojevima. Treća grupa je konzumirala antioksidanse i mazala se kremom, dok je ženama u posljednjoj skupini dan placebo.

Rezultati su pokazali da je nakon 12 tjedana koža žena koje su konzumirale antioksidanse i mazale se kremom ima više elastičnosti, te se hidratacija pojačala za nevjerojatnih 60 posto, a zaštita od štetnog djelovanja sunca se povećala za 20 posto.

Zdrava hrana može smanjiti upalne procese

U normalnim okolnostima imunološki sustav reagira na svaku ozljedu nekog dijela tijela, te trombociti popravljaju i regeneriraju oštećeno tkivo. No, stres može zakomplicirati stvari i javljaju se pretjerane upale. Kada se to dogodi u koži nuspojave mogu biti razne, od proširenih krvnih žila i crvenila, pa sve do oticanja lica i prekomjernog zadržavanja tekućine u tijelu.

Najbolji način da se obuzdaju ti upalni procesi jest da konzumirate nezasićene masne kiseline te da prehranu temeljite na namirnicama koji imaju niski glikemijski indeks. Najbolji izvor omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina je maslinovo ulje, a namirnice s niskim glikemijskim indeksom su: zeleno povrće, zobena kaša, bademi, borovnice, maline i žitarice.

Mala količina sirove hrane može učiniti čuda

Koža starijih ljudi nema elastičnosti jer se s godinama kolagen stvrdnjava. Hrana koja sadrži velike količine šećera, masnoća i proteina te se priprema na visokim temperaturama samo će ubrzati taj proces. Stoga kako bi usporili starenje kože probajte masnu hranu s puno proteina jesti sirovu ili da ju pripremate na niskoj temperaturi.

Pravilna hidratacija održava vašu kožu podatnom

Godinama znanstvenici upozoravaju da je voda ekstremno važna za ljudsko zdravlje, štoviše, konzumiranje najmanje osam čaša vode dnevno pomlađuje kože te ona postaje podatna, a sve zbog pravilne hidratacije. Ako vam je obična voda previše "dosadna" idealna supstitucija su čajevi, i to po mogućnosti zeleni čaj koji je krcat antioksidansima. 

24.02.2012. 18:34:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh