« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina
BEZ ŽURBE

Kako pravilno odabrati kućnog ljubimca

Ako ste strpljivi, energični i brižni, slobodno se odlučite za najboljeg čovjekovog prijatelja

Mačka
Mačka (Deviantart)
Više o

psi

,

kućni ljubimci

,

mačke

,

ribice

,

papige

Zaista je malen broj ljudi koji ne bi voljeli imati 'prijatelja' koji bi im bez pogovora i uvijek pravio društvo, s kojim bi se mazili i koji bi ih svakodnevno čekao dok se ne vrate kući. U potrazi za idealnim tipom ljubimca pozornost treba obratiti na nekoliko stvari, a ako ste i vi među onima koji se ne mogu lako odlučiti između psa i mačke, možda vam ovaj tekst bude od koristi.

Pas

Psi su jako vjerni ljubimci. Pasmine su brojne što je dodatni plus i što omoguće lakši odabir upravo nog tipa koji najbolje odgovara vašoj osobnosti. Ovisno o količini prostora u vašem stanu ili kući, možete birati od većih do jako malih pasa. Međutim, znajte da spi zahtijevaju mnogo skrbi - od medicinske do higijenske. Ako ste osoba koja lako mijenja raspoloženja i koja ne voli biti uznemiravana svako malo, naročito dok radi ili spava, psi nisu za vas. Oni laju i vrlo su energični. Pojedine pasmine je potrebno redovito šišati i dovoditi u red. Potrebno ih je istrenirati za život u kući. Često znaju tijekom noći skakati u krevet ili vam potrgati čarape i obuću, napadati susjede, vršiti nuždu na terasi i ispred ulaza: ako sve to možete podnijeti., psi su za vas. Ukratko, ako ste strpljivi, energični i brižni, slobodno se odlučite za najboljeg čovjekovog prijatelja.

Mačke

Ove životinje preferiraju samoću puno više nego psi. Većinu vremena će provesti u nekom svojem svijetu, gledajući svoja posla. Prednost s njima je ta što mogu ostati same u kući i nekoliko dana ako im ostavite dovoljno hrane i vode. Iako zvuči pomalo nevjerojatno, mačke se ne vole maziti osim kad 'žicaju' hranu. Upravo zato su dobri ljubimci za one koji imaju gust raspored i nemaju vremena da se previše bakću s njima. Kod nekih vrsta je potrebno često rezati kandže i češljati ih. Osim toga, mačke ne zahtijevaju previše skrbi. Često se linjaju, baš kao i psi. Ukratko, ako tražite ljubimca koji ne treba previše vaše pozornosti i koji će se s vremena na vrijeme smjestiti u vašem krilu dok gledate TV, mačke su odabir za vas.

Ribe

Zauzimaju jako malo prostora, a predivne su za promatranje. Vjerovali ili ne, najjeftinije su od svih ljubimaca u smislu brige. Jedina stvar na koju trebate trošiti novac je hrana. Jednom kad kupite akvarij i popratne sadržaje nema potrebe da ih mijenjate poprilično dugo. Ni hrana nije skupa. Potrebno ih je hraniti dva puta na dan i akvarij čistiti barem jednom mjesečno. Ukratko, ribe su sjajna, blještava stvorenja koja smiruju živce dok ih promatrate i to je to.

Ptice

Ptice su, za razliku od mačaka, pasa i plišanih medvjedića, jako loši ljubimci ako se volite maziti. Međutim, zahtijevaju minimum pozornosti, a nerijetko su vrlo zabavne za gledati. Najčešće u obzir dolaze papige, a ako ih naučite govoriti, mogu biti urnebesni. Ipak, ptice imaju poseban miris i često vrše nuždu. Ako im krletka bude neočišćena samo jedan dan to se jako osjeti.  Druge stavke su podrezivanje krila i držanje u zatvorenom. Ako ste previše osjetljiv na ideju da je životinja u kavezu, ptice nisu za vas. Ukratko, ptice su zabavne, ali ako ih ne možete gledati iza rešetaka,bolje se odlučite za neku drugu životinju. 

18.06.2011. 21:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    antonija1101
    19.06.2011. 10:52
    onaj tko pozna ptice zna da zahtjevaju maximum pozornosti....malo se informirajte jer to su jako osjetljive zivotinje i zahtjevaju puno brige sto oko ciscenja koje je navedeno, a sto oko druzenja. Onaj tko nije skoro stalno kod kuce nek si ne uzima pticu jer mogu umrijeti od tuge odbijajuci hranu ako nisu zadovoljne
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh