Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2011. 21:00:00
BEZ ŽURBE

Kako pravilno odabrati kućnog ljubimca

Ako ste strpljivi, energični i brižni, slobodno se odlučite za najboljeg čovjekovog prijatelja

Mačka
Mačka (Deviantart)

Zaista je malen broj ljudi koji ne bi voljeli imati 'prijatelja' koji bi im bez pogovora i uvijek pravio društvo, s kojim bi se mazili i koji bi ih svakodnevno čekao dok se ne vrate kući. U potrazi za idealnim tipom ljubimca pozornost treba obratiti na nekoliko stvari, a ako ste i vi među onima koji se ne mogu lako odlučiti između psa i mačke, možda vam ovaj tekst bude od koristi.

Pas

Psi su jako vjerni ljubimci. Pasmine su brojne što je dodatni plus i što omoguće lakši odabir upravo nog tipa koji najbolje odgovara vašoj osobnosti. Ovisno o količini prostora u vašem stanu ili kući, možete birati od većih do jako malih pasa. Međutim, znajte da spi zahtijevaju mnogo skrbi - od medicinske do higijenske. Ako ste osoba koja lako mijenja raspoloženja i koja ne voli biti uznemiravana svako malo, naročito dok radi ili spava, psi nisu za vas. Oni laju i vrlo su energični. Pojedine pasmine je potrebno redovito šišati i dovoditi u red. Potrebno ih je istrenirati za život u kući. Često znaju tijekom noći skakati u krevet ili vam potrgati čarape i obuću, napadati susjede, vršiti nuždu na terasi i ispred ulaza: ako sve to možete podnijeti., psi su za vas. Ukratko, ako ste strpljivi, energični i brižni, slobodno se odlučite za najboljeg čovjekovog prijatelja.

Mačke

Ove životinje preferiraju samoću puno više nego psi. Većinu vremena će provesti u nekom svojem svijetu, gledajući svoja posla. Prednost s njima je ta što mogu ostati same u kući i nekoliko dana ako im ostavite dovoljno hrane i vode. Iako zvuči pomalo nevjerojatno, mačke se ne vole maziti osim kad 'žicaju' hranu. Upravo zato su dobri ljubimci za one koji imaju gust raspored i nemaju vremena da se previše bakću s njima. Kod nekih vrsta je potrebno često rezati kandže i češljati ih. Osim toga, mačke ne zahtijevaju previše skrbi. Često se linjaju, baš kao i psi. Ukratko, ako tražite ljubimca koji ne treba previše vaše pozornosti i koji će se s vremena na vrijeme smjestiti u vašem krilu dok gledate TV, mačke su odabir za vas.

Ribe

Zauzimaju jako malo prostora, a predivne su za promatranje. Vjerovali ili ne, najjeftinije su od svih ljubimaca u smislu brige. Jedina stvar na koju trebate trošiti novac je hrana. Jednom kad kupite akvarij i popratne sadržaje nema potrebe da ih mijenjate poprilično dugo. Ni hrana nije skupa. Potrebno ih je hraniti dva puta na dan i akvarij čistiti barem jednom mjesečno. Ukratko, ribe su sjajna, blještava stvorenja koja smiruju živce dok ih promatrate i to je to.

Ptice

Ptice su, za razliku od mačaka, pasa i plišanih medvjedića, jako loši ljubimci ako se volite maziti. Međutim, zahtijevaju minimum pozornosti, a nerijetko su vrlo zabavne za gledati. Najčešće u obzir dolaze papige, a ako ih naučite govoriti, mogu biti urnebesni. Ipak, ptice imaju poseban miris i često vrše nuždu. Ako im krletka bude neočišćena samo jedan dan to se jako osjeti.  Druge stavke su podrezivanje krila i držanje u zatvorenom. Ako ste previše osjetljiv na ideju da je životinja u kavezu, ptice nisu za vas. Ukratko, ptice su zabavne, ali ako ih ne možete gledati iza rešetaka,bolje se odlučite za neku drugu životinju. 

18.06.2011. 21:00:00
http://metro-portal.hr/kako-pravilno-odabrati-kucnog-ljubimca/60311/