« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako povećati mogućnost dobivanja EU potpore?

U nemalom broju natječaja iz "Programa ruralnog razvoja" vrijedi pravilo da, u slučaju istog broja bodova, prednost imaju oni projekti sa ranijim datumom/vremenom prijave

Prijavite se na vrijeme
Prijavite se na vrijeme (FreeDigitalPhotos)
Više o

EU fondovi

,

bespovratne potpore

,

natječaji

Zadnja objava rezultata iz podmjere 4.1. "Programa ruralnog razvoja" pokazala je svu važnost pravovremene prijave za EU nepovratne potpore. Zahvaljujući činjenici da su svoje projekte predali prije ostalih, odgovorni su Prijavitelji osigurali novac za svoja ulaganja.

Ne čekajte zadnji trenutak !

U nemalom broju natječaja iz "Programa ruralnog razvoja" vrijedi pravilo da, u slučaju istog broja bodova, prednost imaju oni projekti sa ranijim datumom/vremenom prijave. No, bez obzira na to, većina se projektnih prijava predaje u kasnoj fazi natječaja. Tako je u gore spomenutoj podmjeri, u prvih deset dana natječaja zaprimljeno samo sedam prijava, a u zadnja tri dana čak 183 prijava (što iznosi 56% svih projekata)!

Budite odlučni !

Prije nego se donese odluka o prijavi projekta, dobro je potražiti stručni savjet. Treba imati na umu da ukupno raspoloživa sredstva i kriteriji nekima daju veću, a nekima manju šansu. No, o vremenu i brzini prijave uvijek odlučuju sami Prijavitelji (oni kojima su i potrebna sredstva). Za primjer, ovdje opet spominjemo gornju podmjeru u kojoj su, od prvih 64 projekta sa istim (maksimalnim) brojem bodova, njih 24 dobila odluke o dodjeli EU sredstava i to zahvaljujući ranijim prijavama. Točnije, uspjeh su polučili Prijaviteljikoji su svoje projekte predali u prvom dijelu natječaja i time stekli prvenstvo ispred ostalih. Zanimljivo je za istaknuti da je od spomenutih projekata sa istim (maksimalnim) brojem bodova, njih čak 30% prijavljeno zadnji dan (a natječaj je trajao 42 dana)!

Vi također odlučujete o svojim projektima !

Dakle, sve je jasno. Ovisno o karakteru i pravilima natječaja, svojim pravovremenim prijavama, Prijavitelji itekako utječu na uspješnost vlastitih projekata. Između ostalog, na taj način dobivaju i dodatno vrijeme za kvalitetniju izradu projekata. Zato, ukoliko je moguće, sa pripremom projekta valja krenuti i prije nego što se natječaj objavi.

Ako sve rečeno stavimo u kontekst upravo otvorenog natječaja iz podmjere 6.3. gdje je osigurana potpora za čak 1.344 projekta, dva tjedna prije kraja natječaja savjetujemo poljoprivrednike da ne čekaju sa prijavama i da ne budu između onih 30% koji projekte prijavljuju zadnji dan. Time će značajno povećati svoju šansu za dobivanje nepovratne potpore.

Sve informacije o otvorenim natječajima za EU potpore i pomoć pri izradi projekata i prijavi napravit će vam Ravecon

13.03.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh