« Seks
objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana
OPA :)

Kako podići testosteron

Imati zdrave razine hormona testosterona može utjecati na nečiji seksualni nagon (libido), koštanu masu, raspodjelu masti i proizvodnju crvenih krvnih stanica i sperme

Treba vam libido ;)
Treba vam libido ;) (Arhiva)
Više o

razina testosterona

,

testosteron

,

libido

Testosteron nije samo muški hormon. Žene također imaju prirodnu razinu testosterona, a ako su te razine preniske, žene mogu osjetiti negativne učinke na zdravlje kostiju, smanjeni libido i neredovite menstrualne cikluse.

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na razinu testosterona kod osobe, uključujući pretilost, određene lijekove i slabu funkciju štitnjače. Osim toga i hrana koju konzumiramo  može utjecati na razinu testosterona. Ako nemate zdravstvenih problema koji utječu na razinu testosterona i htjeli biste postojeću razinu malo povećati, ovih osam namirnica vam mogu pomoći u tome.

1. Bučine sjemenke

Bučine sjemenke prirodni su izvor cinka, nutrijenta koji može utjecati na razinu testosterona. Jedna je studija pokazala da je šest mjeseci suplementacije cinkom među starijim muškarcima s blagim nedostatkom cinka udvostručilo razinu testosterona. A još jedno osmotjedno ispitivanje otkrilo je da su sveučilišni nogometni igrači koji su navečer uzimali dodatak cinka pokazali povećane razine testosterona i snage nogu koja je bila čak 250 posto veća od placeba.

2. Đumbir

Većina ljudi zna da đumbir jelima i pićima dodaje ugodnu aromu, ali vjerojatno ne znaju da također može utjecati na testosteron. Konzumacija đumbira može smanjiti oksidativni stres u testisima, pojačati aktivnost određenih antioksidativnih enzima, normalizirati glukozu u krvi, povećati proizvodnju dušikovog oksida i povećati protok krvi - sve su to čimbenici koji mogu pozitivno utjecati na testosteron.

3. Kamenice

Kamenice su poznati afrodizijak, vjerojatno dijelom i zbog cinka koji sadrže. Već smo spomenuli da cink dokazano poboljšava razinu testosterona, posebno među ženama u postmenopauzi. S obzirom na to da je ženama također potrebna zdrava razina tostesterona organizmu za podržavanje seksualnog zdravlja to je dodatan razlog za voljeti kamenice.

4.  Brazilski orah

Selen je veoma moćan mineral koji se pronalazi u tlu i tijelu je dovoljno veoma mala količina tog minerala za velike benefite koje ima na staničnoj, ali i na razini organizma. Također postoje podaci koji sugeriraju da je selen uključen u stvaranje testosterona. Budući da su brazilski orasi jedan od najboljih izvora ove hranjive tvari, njihova konzumacija može pozitivno utjecati na razinu testosterona.

5. Sok od nara

Sok od nara prepun je prirodnih polifenolnih biljnih spojeva koji mogu pomoći u povećanju razine testosterona. Podaci pokazuju da konzumacija ovog pića bogatog polifenolima može povećati razinu testosterona u slini, naglašavajući kako konzumacija može pozitivno utjecati na razinu testosterona.

6.  Crno vino

Čaša crnog vina može imati iznenađujući učinak na slobodni testosteron (testosteron koji nije vezan za proteine). Ne samo da konzumacija crnog vina ima antioksidativne učinke, regulaciju lipida i protuupalne učinke, već konzumacija crnog vina može biti povezana sa značajno višim koncentracijama slobodnog testosterona.

7. Mlijeko

Mlijeko je izvor 13 esencijalnih nutrijenata, a jedan manje popularan je bor. Dokazi ukazuju na značajno povećanje koncentracije testosterona nakon suplementacije borom. Ako radije izbjegavate mliječnu mast, bor možete pronaći i u suhim šljivama, suhim i kuhanim grahom, krumpiru i mahunarkama.

8. Losos

Losos ima brojne prednosti - uključujući i to da sadrži mnoštvo hranjivih tvari koje "potiču" testosteron poput vitamina D, omega-3 masnih kiselina i selena. Jedno je istraživanje pokazalo da su muškarci koji su uzimali dodatno ulje lososa tijekom 90 dana pokazali povećanje razine testosterona.

25.06.2023. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh