« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako ostati zdrav u hladnim jesenskim danima

Za razliku od mesne, na području srednje Europe pravim lijekom protiv gripe smatra se juha spravljena od crvenog luka

Magloviti i hladni jesenski dani izazov su za imunitet
Magloviti i hladni jesenski dani izazov su za imunitet (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

prehrana

,

jesen

Jesen donosi gripu ili virusne prehlade. Simptomi, svima već dobro poznati, su sljedeći: curenje iz nosa, kašalj, drhtavica, povišena tjelesna temperatura (može, ali i ne mora nastupiti), glavobolja, bolovi u zglobovima, pretjerani umor i nedostatak apetita.

Najbolje je posegnuti za čajevima, biljnim napicima i razrijeđenim voćnim sokovima. Moramo spomenuti energetski bogatu tvar - med. Posebno se preporuča med dobiven od cvjetova kadulje, lipe i majčine dušice.

Od jela, važni su lagani obroci spravljeni s mnogo tekućine - u prvom redu juhe. Mesna se juhasmatra pravim melemom za organizam pogođen gripom te pojedini nutricionisti stavljaju to jelo na najviše mjesto u dijetoterapiji oboljelih od gripe. Liječnici se slažu da je tanjur toplog jušnog napitka blagodat svakome koji se zatekne u postelji pogođen gripom.

Za razliku od mesne, na području srednje Europe pravim lijekom protiv gripe smatra se juha spravljena od crvenog luka. Crveni je luk bogat antioksidansima flavonoidima. Te tvari, poput vitamina C i E te nekih minerala (cinka, bakra, selena) jačaju obrambeni sustav organizma.

Općenito bi kod gripe svi obroci morali biti hranjivi, ali pri tome i vrlo lagani, bogati složenim ugljikohidratima. U prehranu tada treba bez rezerve uvrstiti tjesteninu, rižu, krumpir i dosta kruha od integralnog brašna po mogućnosti obogaćenog sjemenkama sezama (kalcij), suncokreta (vitamin E), lana (izvor esencijalnih masnih kiselina) i soje (izvor esencijalnih aminokiselina).

Možda je suvišno isticati, ali ne možemo zaobići pojedino povrće. Krenimo redom: mrkve, špinat, blitva i brokula bogate su beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a naranče, kivi, radič, peršin i paprike sadrže velike količine vitamina C . Vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznica gornjih dišnih putova. Vitamin C poznati je antioksidans i faktor koji pomaže jačanju imunološkog sustava.

Češnjak se već dugo primjenjuje u suzbijanju nakupljanja sluzi i katara, u liječenju grlobolje, a poznat je i po tome da snižava povišenu tjelesnu temperaturu, te općenito, pomaže organizmu u borbi protiv crijevnih i dišnih infekcija.

05.11.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh