« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana
ZDRAVLJE

Kako ostati zdrav ovih dana?

Ove će godine biti više prehlada i ostalih virusnih bolesti iz jednostavnog razloga - ne nose se maske, tako da se vraćamo u predpandemijsko doba iliti - u normalu ;)

Back to normal ;)
Back to normal ;) (Arhiva)
Više o

maske za lice

,

virusi

,

crijevne bolesti

,

prehlade

Uobičajena zimska prehlada ili neka virusna boleština ono je što na sada čeka, kažu stručnjaci.

Naime, prehlade, crijevne i ostale virusne bolesti možda su izostale u zadnje dvije godine zbog nošenja maski, održavanja fizičkog razmaka i ostalih pandemijskih ograničenja, no ove bi zime mogle imati 'osvetnički' povratak.

No, ako budete pametni, neće vas napasti, pa evo par odličnih savjeta kako ostati zdrav...:

Jedite namirnice bogate željezom, cinkom i selenom - sjemenke sezama, sjemenke tikve, zob i leća imaju nešto zajedničko - obiluju dovoljnim količinama željeza i cinka. Ti mikronutrijenti mogu zajamčiti da će naše T-stanice, one koje otkrivaju viruse u tijelu, dobro funkcionirati. I selen pomaže našoj tjelesnoj obrani i može ga se pronaći u žumanjcima, kikirikiju, cjelovitim žitaricama i skušama. Froböse tvrdi da uz zdravu, ali raznoliku prehranu nikakvi nadomjesci nisu potrebni.

Pijte dovoljno vode - premali unos vode slabi prirodnu barijeru sluznice u grlu, ždrijelu i nosu, tvrdi Ingo Froböse, profesor na sportskom sveučilištu u Koelnu. U isto vrijeme slabi i plućno tkivo, a to patogenima olakšava život. Na svaki kilogram tjelesne težine trebalo bi popiti 30 mililitara tekućine na dan, po mogućnosti vode ili nezaslađena čaja. Ako ste, primjerice teški 70 kilograma, to znači da vam treba 2,1 litra tekućine dnevno. Froböse kaže da je s tim najbolje početi odmah ujutro i stvoriti naviku da se odmah nakon ustajanja popije velika čaša vode.

Uzmite kraće stanke za odmor - stres šteti tijelu pa tako i imunosnom sustavu. Smanjuje broj imunosnih stanica u krvi i T-stanica. To je dodatan razlog da našem organizmu priuštimo redovite stanke. Čak i nekoliko minuta odmora snižava razinu stresa.

Vježbajte na svježem zraku - čak i ako je mračno i vlažno, vježbanje na svježem zraku itekako je korisno, ne samo zato da vam ojača imunosni sustav nego i popravi raspoloženje. No Froböse savjetuje da se pritom ne prenaprežete. Umjesto toga odaberite ono što vam najviše odgovara, bilo da je riječ o trčanju ili laganoj šetnji.

Sve u svemu, moramo se vratiti dvije i pol godine unatrag i sve će biti u redu ;)

30.11.2022. 20:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh