« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
IDITE U PARK

Kako ostati priseban i mentalno zdrav u gradu

Kad je u pitanju mentalno zdravlje, bolje je šetati prirodom nego rješavati matematičke zagonetke kod kuće

Bolje je šetati prirodom nego rješavati matematičke zagonetke kod kuće
Bolje je šetati prirodom nego rješavati matematičke zagonetke kod kuće (Shutterstock)
Više o

mentalno zdravlje

,

tjelesna aktivnost

,

priroda

,

šetnje

Nedavno provedena studija objavljena u časopisu Nature, a čije detalje prenose i VOA i Science Daily, tvrdi da su urbani stanovnici izloženi većem riziku od mentalnih problema poput šizofrenije i drugih poremećaja u ponašanju od stanovnika manjih gradova i ruralnih sredina. U zaključcima studije se sugerira da svakodnevno suočavanje s urbanom stvarnošću - gužve u  prometu, smog, zagušenost, nervoza - ljude stavlja u vrlo ranjiv položaj kad je mentalno zdravlje u pitanju. Pa kako onda u gradu možete sačuvati svoje kognitivne sposobnosti do duboke starosti i ujedno ostati u formi i umno oštri?

"Zelene vježbe" čuvaju mentalno zdravlje

Prošle su godine u Velikoj Britaniji provedene dvije studije o mentalnom zdravlju. Prva je analizirala odnos između zelenih vježbi (vježbe i kretanje u prirodi), mentalnog zdravlja i emocionalnog blagostanja. U njoj je sudjelovalo 1.252 ljudi. U drugoj studiji, koja je pokrenuta kroz eksperiment u BBC-evom showu „Bang Goes the Theory", pokazalo se da treniranje mozga uopće ne pomaže u poboljšanju općih kognitivnih sposobnosti. Drugim riječima, kratka šetnja kroz prirodno okruženje će vam mnogo više pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja nego rješavanje matematičkih zagonetki kod kuće u zatvorenom prostoru.


Male doze tjelesne aktivnosti na otvorenom su jako korisne

Uz tezu iz ovog podnaslova veže se vjerovanje da se kroz bavljenje sportom ili nekom drugom tjelesnom aktivnošću na otvorenom u prirodnom okruženju povećava samopouzdanje, poboljšava se raspoloženje, usavršava se sposobnost rješavanja različitih problema, a ujedno se i sprječavaju određeni mentalni poremećaji. Kako piše u časopisu Medical News Today, dr. Jo Barton i profesorica Jules Pretty sa Sveučilišta Essex tvrde da po prvi put u znanstvenoj literaturi možemo pronaći dokaze pozitivnih učinaka po mentalno zdravlje koji proizlaze iz odnosa ljudskog izlaganja prirodnom okruženju.

Možemo li trenirati mozak da bude zdrav?

Treniranje mozga je prvi odabir samoprozvanih stručnjaka za mentalno zdravlje, ali čini se da nije najbolja opcija za očuvanje mentalnog zdravlja. To očuvanje kroz teške moždane treninge može biti poprilično naporno i na kraju jako malo učinkovito. Teško je vjerovati da će vježbanje matematike ili čitanje sami po sebi učiniti dovoljno da očuvate mentalno zdravlje. Ako stotinu puta ponavljate „Mensa vježbe" to će vjerojatno poboljšati rezultate vježbi, ali vas neće učiniti mentalno zdravijim u dugoročnom smislu. Idite u šetnje po prirodi; ako ste u gradu to znači park, a ako imate mogućnost, idite van grada barem za vikend. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a navala endorfina će vas učiniti spremnima za sve čime vam urbana sredina prepriječi put.

27.06.2011. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh